Vita-de-vie

Afla cum poti folosi vita-de-vie pentru a te trata natural, ce afectiuni vindeca sau amelioreaza si cum trebuie folosita. Timp de mii de ani, vita-de-vie ne-a furnizat fructul, vinul si medicamente naturale.

Poarta manunchiuri de flori colorate verde-pal, cu miros dulce, urmate de ciorchini de struguri, fiecare boaba a acestora continand 4 samburi. Frunzele devin rosu aprins toamna.
Denumire stiintifica: Vitis vinifera (fam. Vitaceae)
Parti utile: Frunzele si samburii
• Frunzele si samburii se recolteaza cand se coc strugurii, toamna.
• Momentul propice recoltarii frunzelor este determinat prin metode chimice, pentru a se obtine concentratia maxima de compusi activi.
• Frunzele sunt uscate la aer, ferite de soare, si sunt folosite la prepararea de infuzii, pulberi (pentru capsule), tincturi si extracte.
• Samburii sunt extrasi din struguri, iar din ei se prepara extracte.
Compusi activi
• Frunzele sunt bogate in antocianine – pigmenti care le confera culoarea tomnatica si capacitatea de a tonifica vasele de sange. Ele contin acizi organici, glucide si vitaminele A, B1, B2 si C, precum si tanini cu proprietati antiinflamatorii. Atat frunzele, cat si samburii contin antioxidanti care pot oferi protectie impotriva anumitor cancere si afectiuni cardiace.
Utilizari medicinale
• Studiile au confirmat ca substantele active ale viteidevie sunt benefice sistemului circulator. In 1994, cercetatori italieni au demonstrat ca antocianinele din vin previn lezarea capilarelor de catre radicalii liberi. Extractul din samburi de struguri este una dintre cele mai bogate surse de proantocianidine antioxidante. Vita poate ajuta la eliminarea petelor de pe piele, provocate de sangerarile capilare, acumulanduse astfel local sange – afectiune numita medical purpura.
• Studii clinice efectuate la Milano in 1999 au confirmat, de asemenea, ca antocianinele sunt eficiente in tratarea afectiunilor venoase cronice (cu evolutie indelungata). Astfel, vita-de-vie este un tratament adecvat pentru edeme – umflarea si ingreunarea picioarelor. Este prescrisa si pentru tratarea hemoroizilor.
• Printre alte utilizari terapeutice se numara tratamentul hipertensiunii si al hipercolesterolemiei. Specialistii in medicina plantelor recomanda vita-de-vie si pentru menstrele abundente, pentru unele afectiuni hepatice si urinare, pentru diaree si pentru stimularea digestiei.
• Samburii de struguri se folosesc extern pentru tratarea inflamatiilor oculare. Ei sunt expectoranti si pot usura tusea.
Cultivare
Vita-de-vie poate fi cultivata pe un zid orientat catre sud, batut de soare, sau in sera. Ii merge bine pe soluri argiloase.

Preparare si dozaj
• In tratamentul afectiunilor vasculare, al hemoroizilor si al depozitelor hematice subcutanate
Infuzie
Adaugati 2 g de frunze uscate la o cana de apa clocotita. Lasati sa infuzeze timp de 10 minute. Beti 13 cani pe zi.
Capsule din samburi de struguri
Luati 30-100 mg pe zi.
Extract lichid
Luati 30 ml de extract lichid pe zi (continand 50 mg de extract de samburi de struguri).
Daca simptomele persista, apelati la medic
Precautii
• Nu s-au inregistrat pana in acest moment efecte adverse sau semne de toxicitate, nici chiar dupa o utilizare indelungata.


Adaugă un comentariu

author
De Dinu Florian
Comentarii recente
    Top Postari

    © 2018 Tarsago Media Group