Tipuri de citrice

Din familia citricelor fac parte o mare diversitate de fructe, care se deosebesc prin marime si gust. Sucul si pulpa acestor fructe pline de vitamina C, cu coaja de cele mai multe ori groasa, se folosesc in multe feluri. Iata cateva informatii care sa va dea o privire de ansamblu.
Portocale. Dintre cele mai cunoscute soiuri de portocale dulci fac parte portocalele de Valencia, care se gasesc si vara, si portocalele de Brazilia, mai mari si fara samburi, care se gasesc aproape numai iarna. Amaruile portocale de Sevilla se gasesc tot numai in timpul iernii si se folosesc in principal la prepararea dulcetii. Portocalele rosii, dulci amarui, sunt perfecte pentru suc, dar se pot folosi in cadrul diferitelor retete de dulciuri.
Lamaile sunt atat de divers folosite, incat le gasesti in orice bucatarie. Sucul lor confera o aroma placut acrisoara sosurilor pentru peste, carne sau pui. Tot lamaile sunt un ingredient indragit si in deserturi si creme.
Lamaile verzi sunt varianta tropicala a lamailor, care cresc in zone subtropicale. Sunt verzi, ceva mai mici ca lamaile obisnuite, mult mai aromate si mai zemoase decat suratele lor galbene.

Grepfrut. Cele mai cunoscute doua soiuri sunt grepfrutul galben, cu coaja groasa, pulpa de culoare galben deschis si gust acru-amar (care se poate presara cu zahar inainte de servire), si grepfrutul cu pulpa rosie, cu o coaja mai subtire si pulpa dulceaga, roz pana la rosie. Pomelo este ruda mai mare a grepfrutului si se gaseste mai rar in comert. Pulpa sa are un gust placut dulceag. Toate aceste soiuri se pot folosi in salate, in preparate picante sau in deserturi.
Minola este o incrucisare intre mandarina si grepfrut. Are o forma mai de para si o aroma acrisor-amaruie.
Kumquat. Aceste fructe au un gust delicat, dulce, o coaja subtire si pulpa mai aspra. Se pot consuma necuratate de coaja (insa trebuie bine spalate inainte).
Fructul ugli (nu se afla in imagine) este o incrucisare intre grepfrut si tangerine. Se remarca prin coaja groasa, cu protuberante, iar pulpa este mai mult dulce decat acra. Fructele ugli se folosesc la fel ca grepfruturile roz.

Pont:
Easy Peelers. Acesta este termenul de specialitate folosit in comertul de fructe pentru citricele mici, cu coaja subtire. Aici este vorba de diferite forme cultivate ale mandarinei chinezesti. Fructele se gasesc in comert sub denumirea de mandarine, tangerine, clementine sau minole. Ultimele doua soiuri sunt aproape in totalitate lipsite de samburi, fiind din acest motiv foarte indragite de consumatori.


Adaugă un comentariu

author
De Dinu Florian
Comentarii recente
    Top Postari

    © 2018 Tarsago Media Group