Obiceiurile alimentare ale romanilor

Un studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES –, arata care sunt mancarurile preferate ale romanilor si obiceiurile lor alimentare.

39% dintre romani considera ca legumele sunt cel mai sanatos aliment, carnea plasandu-se abia pe locul 4 in evaluarea lor, dupa produsele lactate (21%) si fructe (11%). Cu toate acestea, preferintele culinare inclina un pic diferit: pe primul loc este carnea (21%), urmata indeaproape de mancarurile din legume (19%) si de ciorbe (18%).
Cea mai importanta masa a zilei pentru romani este pranzul, peste care 80% dintre ei nu sar niciodata. In plus, o mare parte incearca sa ia cat mai des pranzul in familie (77%), acasa (89%). Cei care iau pranzul la serviciu sunt destul de putini (9%), iar doua treimi dintre acestia isi aduc la serviciu mancare de acasa.
Daca la capitolul mancare, preparatele din carne se bat cu cele din legume si cu ciorbele, in procente destul de apropiate (vezi mai sus), la capitolul bauturi, in preferintele romanilor se bat, tot cu procente aproximativ egale, sucurile naturale (26%) – fresh, limonada, socata –, apa (25%) si nesanatoasele bauturi carbogazoase (24%).
Buni gospodari, 60% dintre romani gatesc acasa zilnic, iar 33% o data la cateva zile. O treime dintre ei nu merg niciodata la restaurant.
Romanii sunt economi, dar declara ca bugetul nu le permite intotdeauna sa faca alegeri sanatoase in privinta mancarii. Ba chir 80% din ei declara ca oferta de produse alimentare este destul de proasta, marea majoritate (84%) declarandu-se convinsi ca cei care traiesc la tara mananca mult mai sanatos. Daca traiesti in mediul urban, pentru a manca sanatos trebuie sa ai mai multi bani (46%), spun romanii intervievati pentru studiu. Ei mai cred ca mai ales varstnicii, femeile si persoanele educate mananca mai sanatos.

Studiul Obiceiuri alimentare ale romanilor a fost realizat de IRES pe un esantion reprezentativ la nivel national,
de 1.160 persoane de la 18 ani in sus, cu o marja de eroare de ± 2,9%.

Adaugă un comentariu

author
De Dinu Florian
Comentarii recente
    Top Postari

    © 2018 Tarsago Media Group