Sortimente de cereale

In Europa se folosesc mai ales graul si subspeciile sale: secara si ovazul. Pe filiera bucatariei magrebiene, meiul si-a croit si el calea spre Europa. Afla ce tip de cereala merge la ce preparat.

• Alacul sau speltul este o subspecie foarte veche a graului (grau Spelta), din care se obtine o faina valoroasa, bogata in proteine, din care se prepara in special paste, crocante. In aluaturi, alacul creeaza un gust aromat de nuca. Se poate servi si drept garnitura sau in supa.
• Acelasi alac se poate recolta numai pe jumatate copt, dupa care este prajit. Datorita aromei sale puternice, el se foloseste in supa sau la prepararea sufleurilor. Are tendinta de a se lipi de fundul vasului.
• Din graul dur se prepara paine si aluaturi. Graul moale, care contine o cantitate mai mica de proteine, este folosit pentru macinarea unei faini superioare pentru prajituri si aluaturi fine.
Secara este mai bine adaptata climatelor racoroase si uscate. Are un continut mare de substante-balast, nu se umfla foarte mult. Sub forma de fulgi, se consuma la micul dejun sau in supe, sufleuri sau umpluturi.
Faina de orz nu este adecvata pentru aluaturi, din cauza continutului redus de gluten. Din orz se pot prepara insa niste supe foarte gustoase.
Meiul este una dintre cele mai vechi cereale. Boabele se pot folosi la fel ca si orzul sau se poate prepara din ele o salata. Faina din boabe de mei se amesteca impreuna cu alte sortimente de faina si este deosebit de crocanta.
Ovazul este cea mai valoroasa specie de cereale din Europa Centrala, dat fiind ca proteinele si grasimile pe care le contine sunt deosebit de nutritive si usor digerabile. Din ovaz se produc fulgi, lapte de ovaz si faina de ovaz.


Adaugă un comentariu

author
De Dinu Florian
Comentarii recente
    Top Postari

    © 2018 Tarsago Media Group