Solutii simple pentru a curata pielea

Piele înseamnă piele brută sau piele tăbăcită, dar după aceasta asemănările încetează și încep diferențele. Cele două categorii mari de piele necesită metode de curățare diferite.

• Pielea naturală are o protecție slabă a suprafeței și se poate păta foarte ușor. Nu este vopsită cu pigmenți, nu are un strat protector de poliuretan și se poate recunoaște datorită aspectului său rustic, natural. Chiar apa sau alt tratament, adecvat pentru alte feluri de piele, cum este săpunul pentru articole din piele, `i poate deteriora suprafața.
• Pielea vopsită are suprafața vopsită cu pigmenți și acoperită cu un strat de poliuretan. Majoritatea (dar nu toate) hainelor din piele, tapițeriei, genților și pantofilor sunt din piele vopsită.

Câteva indicații se potrivesc la ambele tipuri:

• Urmați instrucțiunile producătorului, dacă acestea există.
• În general, înainte de a folosi o metodă de curățare, încercați-o pe o zonă care nu se observă.
• Pentru orice articol valoros din piele sau în cazul unei probleme serioase de curățare, consultați profesioniști, de pildă o curățătorie specializată în curățarea pielii.
• Evitați produsele de curățat aspre și chiar excesul de apă, care poate lăsa pete și poate înlătura vopseaua și lubrifianții.
• Nu uscați niciodată pielea lângă o sursă de căldură.

Pentru curățarea pielii naturale, bazați-vă pe ștergerea frecventă a prafului cu o cârpă moale. Puteți încerca să înlăturați murdăria cu o gumă pentru pictură, disponibilă la magazinele de papetărie și de produse pentru pictură, dar chiar și aceasta poate lăsa o pată. Sunt foarte puține lucruri pe care le puteți face fără să înrăutățiți problema. (Vezi și Piele întoarsă.)

Pentru curățarea pielii vopsite, stergeți-o regulat de praf cu o cârpă, din când în când cu o cârpă umezită. Spălați-o cam la fiecare șase luni cu săpun pentru articole din piele, care se găsește la magazinele cu produse hipice, magazinele cu produse sportive, unele magazine de pantofi și magazinele de menaj. Iată cum:

1. Înlăturați, cu o perie aspră sau cu o cârpă udă, murdăria care nu este lipită.
2. Frecați o cârpă udă de săpunul pentru articole din piele și apoi faceți spumă.
3. Frecați cârpa cu săpun pe piele cu o mișcare circulară. Ștergeți excesul cu altă cârpă udă. Lăsați pielea să se usuce în aer.
4. Tamponați cu o cârpă curată, moale.
5. Încheiați cu o cremă de protecție pentru piele, recomandată de producător, sau cu un produs cu utilizare generală, vândut de comercianții de piele.

Pentru tratarea petelor de pe pielea vopsită, încercați aceste metode – dar nu uitați să le testați mai întâi:

• Aplicați amidon de porumb pe petele de grăsime și lăsați-l să absoarbă grăsimea.
• Ștegeți cu o cârpă.
• Frecați cu un bețișor pentru urechi înmuiat în alcool sanitar.
• Faceți o pastă din părți egale de suc de lămâie și bitartrat de potasiu, puneți-o pe pată (inclusiv pe urmele de tocuri de pantofi) cu o cârpă, lăsați-o așa circa o oră și apoi ștergeți.
• Tratați petele albe urâte de pe pantofi și ghete, produse de apa și sarea de pe drum, cu un amestec de părți egale de apă și oțet alb. Muiați o cârpă în soluție și stergeți.
• Pentru mucegai, folosiți o soluție din părți egale de alcool sanitar și apă, pe o cârpă. De asemenea, poate funcționa săpunul pentru articole din piele.

Piele întoarsă

Pielea întoarsă – piele cu un finisaj moale, pufos – este unul dintre materialele cel mai dificil de curățat. Poate fi și unul dintre cele mai scumpe materiale. Cât de tare pare pielea întoarsă, este ușor de distrus. Există câteva șmecherii la curățarea pielii întoarse, dar mai presus de toate, fiți atenți și aveți răbdare.

Periați regulat pielea întoarsă ca să înlăturați murdăria și să refaceți pufulețul. Când îl puneți deoparte pentru un timp, periați obiectul cu o perie pentru pielea întoarsă, disponibilă la magazinele care vând produse din piele. Faceți-o ușor, într-o mișcare lentă, circulară. Dacă nu aveți perie pentru piele întoarsă, folosiți un burete de bucătărie curat, uscat.

Dacă vă pătați pielea întoarsă, cel mai bun lucru de făcut este să ștergeți cât de mult posibil din pată și apoi să duceți obiectul la un profesionist cu experiență în curățarea pielii și a pielii întoarse. Iată două excepții:

• Pentru petele de grăsime sau ulei, acoperiți pata cu o grămadă de amidon de porumb sau pudră de talc. Lăsați să stea peste noapte. Pudra poate absorbi pata.
• Scoateți petele de apă uscată periind ușor cu o perie pentru piele întoarsă sau cu un burete curat, uscat.


Leave Comment

author
By Dinu Florian
Comentarii recente
    Top Postari

    © 2018 Tarsago Media Group