Reteta cafelei perfecte

Reteta cafelei perfecte. De ce sa nu o preparam noi insine – fie ca suntem acasa ori la birou? Va spunem ingredientele-cheie ale cafelei perfecte. Multi depind de cafeaua pe care o cumpara de la automatul din colt sau de cafeneaua pe langa care trec in drum spre serviciu. Dar de ce sa nu o preparam noi insine – fie ca suntem acasa ori la birou? Va spunem ingredientele-cheie ale cafelei perfecte.

Ceasca perfecta de cafea depinde de trei factori majori: apa, boabele si macinarea.

Apa. Foloseste doar apa proaspata si curata. Daca nu bei apa de la robinet, nu o folosi nici la prepararea cafelei. Foloseste apa plata imbuteliata (dar niciodata apa distilata!). Si initial apa sa fie rece.
Boabele. Cumpara boabe cat mai proaspete si, chiar daca la oferta e mai ieftina o punga mare de boabe, ar fi preferabil pungi mai mici, sigilate individual. Nu desigila mai mult decat stii ca vei macina si vei prepara in urmatoarele doua saptamani. Contactul cu aerul este dusmanul aromei.
Macinarea. Este un aspect esential. In mod ideal, ar trebui sa macinam numai atat cat sa preparam o data. Dar, daca vrei sa fii practic, macina cafea pentru o saptamana si tine-o intr-un borcan etans, cu garnitura de cauciuc, intr-un lo racoros si intunecos (frigiderul e cel mai la indemana).
Pentru filtrele gen presa franceza, cu un cosulet in care se pune cafeaua si care apoi este impins spre fundul canii cu ajutorul unei tije, cafeaua se macina 6 secunde.
Pentru filtrele actionate electric, care folosesc filtre de hartie, macinati 9 secunde.
Daca vrei sa faci cafea la un filtru italienesc, ca pe vremuri (pui cafeaua in compartimentul jos si torni deasupra apa fierbinte), trebuie sa macini cafeaua 10-15 secunde.
Pentru espressor, macina cafeaua extra fin: 15-20 de secunde.
Majoritatea expertilor spun ca cea mai buna cafea se face la presa franceza. Iata cum s-o prepari:

• Pune apa proaspata si rece la fiert – cam 180 ml pentru fiecare ceasca de cafea.
• Scoate presa din vas si pune pe fundul acestuia cafea macinata – de consistenta firelor de nisip. Profesionistii recomanda o lingura tablespoon la fiecare ceasca, dar s-ar putea sa vi se para cam tare asa.
• Imediat ce apa incepe sa clocoteasca, turnati-o in vas peste cafea. Nu umpleti cana – calculati ca trebuie sa incapa si presa, fara sa dea pe afara.
• Scufunda presa in apa din vas – dar numai vreo 2.5 cm. Apoi lasa asa 4 minute.
• Abia apoi impinge presa pana jos, pe fundul canii. Daca opune rezistenta mare, inseamna ca data viitoare trebuie sa macini un pic mai mare cafeaua.
• Serveste cafeaua imediat.

Surse si foto presa franceza: Today’s Nest, Rogers Gourmet Coffee & Tea Website

Adaugă un comentariu

author
De Dinu Florian
Comentarii recente
    Top Postari

    © 2018 Tarsago Media Group