Postul si sanatatea

In medicina naturista, postul este folosit pentru tratarea unor boli cronice, iar in traditia noastra postul este asociat cu credinta religioasa si consta din eliminarea din dieta a produselor de origine animala pentru o perioada de timpi.

A posti inseamna a nu manca de bunavoie nimic sau aproape nimic o perioada de timp. Omul doreste sa rememoreze valorile fundamentale, sa-si purifice spiritul si organismul.
Initial, postirea se baza pe precepte religioase – scopul era concentrarea asupra credintei, renuntarea la cele lumesti si reflectarea la esente.
In vremurile noastre agitate, multi oameni nereligiosi simt si ei aceasta cerinta – sa se dezlege de poftele trupesti si sa-si elibereze spiritul prin postire.
Altii urmaresc si scopuri concrete: sa impulsioneze puterea de auto-vindecare a organismului prin aliminarea toxinelor.
Pana acum, efectele pozitive ale postirii nu au fost verificate stiintific. Dar, dupa post, multa lume se simte purificata interior si eliberata de balastul nociv.
Trebuie, totusi, sa stiti ca postul nu va ajuta fara o credinta puternica sau fara un sprijin psihologic pe masura, fie ca e vorba de meditatie, rugaciune sau altele asemenea de ordin spiritual.
De asemenea, cei care tin post penrtu a slabi gresesc. Nu acesta trebuie sa fie scopul. De altfel, postul nici nu slabeste. Unii experti avertizeaza ca, atunci cand organismul trebuie sa faca fata lipsei de hrana, el degradeaza la inceput proteinele musculare, rapid disponibile, si de-abia apoi tesutul adipos.
Dar un post prea indelungat poate sa fie si periculos – in special pentru copii, gravide, bolnavi si varstnici. Rinichii sunt solicitati mai intens, concentratia marita de uree din sange poate sa declanseze crize de guta si se poate ajunge la tulburari ale circulatiei si ale ritmului cardiac.
Orice metode de postire alegeti, daca va imbolnaviti si trebuie sa luati antibiotice puternice sau corpul se lupta cu infectii rebele, veti simti nevoia sa mancati proteine de origine animala. Nu trebuie sa va incapatanati, ci sa acceptati ca asta este. De exemplu, postul din acest an este mai greu, pentru ca a inceput mai devreme decat de obicei, inainte sa se desprimavareze bine.
La crestinii ortodocsi, practica postului este foarte raspandita si se bazeaza pe credinta religioasa. Postim pentru ca prin incalcarea unei abtineri de la mancare au pierdut Adam si Eva Raiul. Ei au mancat dintr-un fruct al unui pom din Rai, pe care inca nu erau pregatiti sa-l primeasca: fructurl cunostintei binelui si raului. De altfel, prima duminica de postire prorpiu-zisa este, in Postul Mare, denumita si Duminica Izgonirii lui Adam din Rai. Se elimina produsele animale din dieta, iar cate un paharel de vin (nu tuica sau alta tarie!) – sau hai, bere – se permite doar sambata si duminica. Postul Mare dureaza in jur de 40 de zile – cateodata mai mult, in functie de calculele dupa care cade Pastele.
De exemplu, in 2012, a durat sapte saptamani, cu o saptamana inainte in care se manaca numai branza, pentru a avea o introducere treptata pe calea abstinentei de la mancare. Perioada de post trebuie insotita si de o purificare de gandurile rele.
Postul Craciunului este insa cel mai bland, deoarece contine multe dezlegari la peste de sarbatorile mai mari, precum si sambata sau duminica.
O practica mai dificila, dar care era foarte comuna in primele secole crestine, este postul negru (fara apa si mancare) pana la ceasul al saselea al zilei – in jur de ora 15.00-16.00. Insa si aceasta se face doar pe termen scurt, cu multa rugaciune si binecuvantarea unui parinte spiritual. Nu se recomanda celor cu probleme de sanatate.
Ajunarea este o alta traditie romaneasca veche. Aceasta implica abtinerea de la mancare si bautura in prima parte a zilei (pana in jurul orei 12.00). Despre regretatul parinte Cleopa de la Sihastria Neamtului si fratii sai se povesteste ca tatal lor ii indemna sa tina cu sfintenie aceasta ajunare zi de zi, ceea ce si faceau, mai ales cei trei care au ajuns calugari, Vasile, Gheorghe si Constantin.


Adaugă un comentariu

author
De Dinu Florian
Comentarii recente
    Top Postari

    © 2018 Tarsago Media Group