Plita din vitroceramica si gatitul prin inductie

Ce este plita din vitroceramica si cum se intretine? Dar gatitul prin inductie? In primul rand, acestea nu se recomanda celor care au stimulator cardiac. Cititi in continuare pentru a afla de ce.

Vitroceramica este un material similar sticlei, dar care nu se dilata la cald si nu se contracta la rece; suporta temperaturi de la -50°C pana la 300ºC, fara a se sparge. Plitele din vitroceramica se incalzesc electric (partial cu halogen, ceea ce scurteaza timpul de fierbere) sau cu gaz; la modelele mai noi se creeaza caldura prin inductie.
Pentru spalat si curatat se folosesc neaparat detergenti speciali si lavete moi sau servete de bucatarie. Nu se curata niciodata cu detergent de vase sau de ferestre: anumite substante din continutul acestora pot lasa cu timpul un strat albastrui pe suprafata plitei. E bine sa nu se frece vaselor de aluminiu sau metal pe suprafata din vitroceramica, pentru a evita urmele lasate de metal pe ceramica.
Daca da un lichid in foc, trebuie sters imediat, mancarurile arse (in afara de zahar) se indeparteaza cu un cutit, dupa ce s-au racit. Cele din sau cu zahar nu se lasa sa se raceasca, ci se indeparteaza cat sunt inca fierbinti; zaharul carbonizat poate sa erodeze ceramica.

Cum functioneaza gatitul prin inductie?
Cand se gateste prin inductie nu se incinge plita care incalzeste apoi vasul, ci caldura este produsa direct pe fundul vasului si transferata imediat asupra alimentului. Suprafata de gatit ramane rece, cu exceptia caldurii emanate de fundul vasului; se sare peste etapa preincalzirii, evitandu-se risipa de energie. In felul acesta, se scurteaza timpul de incalzire si se ajunge mai rapid la etapa obisnuita de fierbere. Pentru gatitul prin inductie se folosesc numai vase din material magnetizabil.

Atentie: Persoanele care poarta asupra lor un stimulator cardiac nu trebuie sa se apropie prea mult de plitele cu inductie. Campul magnetic poate transmite impulsuri gresite aparatului. Vezi si Cuptoare cu microunde.


Adaugă un comentariu

© 2018 Tarsago Media Group