Pas cu pas spre o nutritie mai buna

Calea către o nutriție mai bună nu este să vă dați meniul peste cap de azi pe mâine. Mergeți pas cu pas: începeți mai întâi cu o alcătuire mai sănătoasă a gustărilor dintre mese și alegeți fructe în locul batoanelor de ciocolată. Apoi, la intervale de 2 săptămâni fiecare, modificați micul dejun, prânzul și în final cina.

Frigiderul, inclusiv congelatorul, ar trebui să fie pus în ordine în primul rând. Pizza congelată? Mai bine ar fi să faceți loc pentru legume și verdețuri congelate – care nu numai că sunt mai sănătoase, dar au și utilizări mai variate.
Înlocuiți maioneza și smântâna cu alternative mai ușoare, cum ar fi iaurtul natural. Expulzați cola și sucurile carbogazoase și puneți în locul lor apă minerală și suc de mere. Studiați etichetele tuturor produselor care se află în frigider și aruncați-le la gunoi pe acelea care au o listă lungă de zaharuri și E-uri, sau cel puțin nu mai cumpărați pe viitor astfel de produse. Dimpotrivă, o nutriție bună înseamnă să aveți întotdeauna pe cât posibil în frigider ouă, șuncă slabă, lapte, legume și ingrediente pentru salate – castraveți, morcovi sau salată verde.

Masa în oraș – sănătoasă și gustoasă

O nutriție bună poate fi asigurată fără mari eforturi, modificând doar puțin meniurile cu care v-ați obișnuit.

Alegeți
salată sau supă de legume
carne pasăre sau pește la grătar
sote de legume în wok
budincă de paste cu legume
pizza cu rucola și prosciutto
paste cu sos de roșii
cartofi fierți sau copți
salată de fructe sau doar cafea

și nu
platou de aperitive mixte cu pâine
șnițel pane sau ciolan de porc
legume călite sau prăjite
macaroane cu brânză
pizza cu salam
paste cu sos de smântână
cartofi la ceaun sau crochete
spumă de ciocolată, tiramisu, înghețată

Gătiți singur cât mai des posibil și renunțați în mare măsură la felurile gata preparate. Veți vedea că pregătirea meselor care să asigure o nutriție bună nu durează chiar așa de mult precum se crede, și este distractivă. Căci puteți să decideți singur ce ingrediente folosiți și puteți să condimentați și să aranjați felurile după gust și chef. În plus, e o mare satisfacție ca, mâncând, să constați că ceea ce ai gătit este extrem de gustos, sau să fii lăudat de alții pentru arta ta culinară. Dacă aveți congelator, gătiți o porție dublă și congelați imediat jumătate. Astfel, aveți o rezervă dacă trebuie să vă grăbiți.
Un plan săptămânal vă face viața mai ușoară. Notați pentru fiecare zi ce ați dori să mâncați dimineața, la prânz și seara precum și la micile gustări dintre mese. Aceasta ușurează și cumpărăturile.
Orientați-vă după anotimp, atunci schimbările de meniu vor veni de la sine și veți economisi și bani. Aveți însă grijă: o nutriție bună înseamnă un echilibru între glucide, proteine și grăsimi, ca și vitamine, minerale și fibre alimentare, deci aprovizionați-vă în consecință. Păstrați planurile, astfel le veți avea mereu la îndemână ca sursă de inspirație atunci când faceți planuri noi.
Lista de cumpărături vă economisește bani, dacă vă țineți de ea la supermarket. Așa evitați cumpărăturile spontane și acasă nu găsiți în sacoșă produse pe care de fapt nici nu voiați să le cumpărați, dar cărora n-ați putut să le rezistați.
În plus, puteți să repartizați cumpărarea produselor de bază ca făină, paste, sare, oțet sau ulei de-a lungul săptămânii și să nu trebuiască să cărați prea mult o dată.

Evitarea capcanelor dietei
Succesul unei nutriții bune, echilibrate se realizează cel mai bine mergând hotărât înainte. Dar scopurile pe care vi le fixați trebuie să fie realiste. Să slăbiți 5 kg în două săptămâni? Nu ține. Îngrășarea e mai rapidă decât slăbirea. Într-o săptămână putem să slăbim 0,5 kg, poate chiar 1 kg, dacă vrem să ne menținem greutatea pe termen lung. Puteți să aveți o perspectivă a realizărilor dacă vă propuneți un scop concret, de exemplu să slăbiți 2 kg în următoarele 4 săptămâni, și vă notați cum doriți să vă realizați obiectivul. Ce alimente veți înlocui pe viitor cu altele mai sănătoase? La care dulciuri sunteți pregătit să renunțați – cel puțin pe termen lung? Ce veți bea? Aveți scopul mereu în vedere și apelați la listă ca să vă amintiți.
Nu numai sportul, dar și slăbitul este mai ușor în societate. Și acesta pornește, firește, tot de la o nutriție bună. Căutați-vă tovarăși de idei și alăturați-vă de exemplu unui grup de întrajutorare. Acolo vă veți putea motiva reciproc. Schimbați-vă, și veți constata repede că nu sunteți singurul cu probleme de autodisciplină – și asta vă va liniști. Mai este de ajutor și sprijinul unui specialist, care vă poate stabili un plan de nutriție și răspunde la întrebări.
Slăbitul este o problemă de conștiință. Trebuie să vă convingeți singur că e bine să vă modificați alimentația – nu medicul sau partenerul. Este hotărârea voastră. Scopul vostru. Și e vorba să vă simțiți voi bine, să fiți mulțumiți de propria sănătate.


Adaugă un comentariu

author
De Dinu Florian
Comentarii recente
    Top Postari

    © 2018 Tarsago Media Group