Papadia

Din flori se face vin, frunzele se pun la salate, iar din radacini, prajite si macinate, se obtine un inlocuitor de cafea. In sec. XIX, in timpul prohibitiei, din radacina de papadie se prepara o bautura fermentata, iar astazi, un vin spumant.


Denumire stiintifica:
Taraxacum officinale
Fam. Asteraceae
Alte denumiri: Cicoare, buha, crestatea, laptuca, lilicea, mata
Parti folosite: Frunzele, radacinile, florile
Cultivare
Papadia este o planta perena, cu radacina pivotanta groasa, carnoasa, si o rozeta de frunze zimtate. Dintre frunze pornesc mai multe tulpini de flori neramificate, fiecare terminandu-se cu o corola galbena. Florile sunt urmate de niste bile sferice, pufoase, cu seminte, care vor fi imprastiate de vant. Papadiile sunt pretuite pentru diferitele lor proprietati, dar asigurati-va ca nu isi trimit semintele prin toata gradina sau prin ale vecinilor.
Varietati. Unele forme imbunatatite au fost dezvoltate in sec. XIX, in Franta. Cea zisa „frunze groase“ are frunze mai carnoase si mai moi; „inima plina“ are un foliaj bogat, care e mai usor de albit.
Asezare. Necesita sol fertil, umed, de la neutru la usor alcalin, si un loc la soare.
Inmultire. Plantati semintele direct in pamant, primavara. Pentru folosirea la salate proaspete, amestecati semintele de papadie cu seminte de salata verde.
Intretinere. Nu este deloc pretentioasa. Taiati florile trecute, pentru ca planta sa nu mai elibereze semintele. In septembrie se pot taia frunzele. Partea aeriana moare iarna.
Daunatori si boli. Uneori, frunzele pot fi atinse de fainare, mai ales spre sfarsitul sezonului.
Recoltare si depozitare. Atat frunzele, cat si radacinile pot fi pastrate multa vreme in stare uscata, pentru alte intrebuintari.
Utilizari medicale
• Papadia este bine cunoscuta pentru efectele sale benefice asupra ficatului si rinichilor.
• Frunzele, care exercita o puternica actiune diuretica, pot reduce retentia de lichide, ajutand la eliminarea lor. De asemenea, contin o mare cantitate de potasiu si ajuta la inlocuirea celui care a fost pierdut prin urinarea frecventa.
• Radacina e folosita pentru stimularea secretiei biliare, fiind un remediu eficient si in anumite boli de ficat. Poate fi un laxativ eficient.
Utilizari culinare
Papadia e bogata in calciu, magneziu si fier. Are un gust putin aspru si usor amarui. Dressingul potrivit: vinegreta din ulei de nuca sau rapita si otet de vin alb.
• Printre cele mai sanatoase salate de primavara se numara si cea din frunze tinere de papadie. Din ele se pot prepara si delicatele funze inalbite, atat de apreciate in trecut.
• Daca vreti sa folositi papadia in scopuri culinare, albiti frunzele, pentru a le reduce amareala si a fi mai gustoase: feriti-le de lumina 2-3 saptamani, prin acoperire.
Frunzele pot fi calite rapid in tigaie, in retete alaturi cu alte legume.
Din radacina se obtine un substitut de cafea. Scoateti radacinile la sfarsitul celui de-al doilea sezon. Spalati-le, tocati-le si uscati-le inainte de a le rasni.
Mugurii pot fi conservati in otet pentru a fi folositi ca inlocuitor picant pentru capere


Leave Comment

author
By Dinu Florian
Comentarii recente
    Top Postari

    © 2018 Tarsago Media Group