O istorie a mancarii pe bat

Cand si cum au aparut in istorie frigaruile si, in general, mancarea pe bat? Afla totul despre aceasta, de la kebabul turcesc la hot dogul sud-corean, trecand prin inghetata pe bat popsicle, merele caramelizate, acadeaua lollipop si alte bunatati dulci si sarate, cel mai adesea servite rapid la un bufet de vara sau o masa de vacanta.

Dupa un articol de Mark Slutsky, din revista Reader’s Digest

Sec. al VIII-lea iHr. Souvlaki. Odiseea lui Homer mentioneaza ca eroul, Ulise, face un fel de frigarui din carnea oferita ca jertfa zeului Poseidon, pe care o mananca. Este actul de nastere al faimosului fel grecesc souvlaki.

Sec. al XI-lea dHr. Kebab
Soldatii turci invadeaza Anatolia si creeaza o arma de… desfatare in masa, tragand bucati de carne prin sabie, pe care le frig astfel in foc.

Sec. al XIX-lea. Maslina din Martini
In California se inventeaza cocktailul Martini, din gin si vermut. Nu se stie cum, dar acesta a inceput sa fie acompaniat de masline pe bat, poate pentru a masca gustul de gin ieftin folosit de unii barmani la reteta de martini.

1905. Popsicle
La San Francisco, intr-o noapte geroasa, Frank Epperson, un pusti american in varsta de 11 ani, uita afara un pahar cu suc in care era si un bat de cocktail.
Asa s-a nascut primul ice pop, nume care se refera la tipul de suc care fusese inghetat: soda pop, versiunea lunga a termenului soda (suc dulce si acidulat).
El si-a patentat descoperirea 18 ani mai tarziu, sub numele de Eppsicle, dar copiii sai preferau sa o numeasca Popsicle. Si asa i-a ramas numele, devenit in America una din cele mai cunoscute marci inregistrate de inghetata, dar si un nume generic pentru orice preparat de acest fel.

1908. Mar caramelizat
Cofetarul William W. Kolb si-a decorat vitrina pentru Craciun cu mere scufundate intr-un sirop de caramel si scortisoara, dovedind astfel ca la orice gustare sanatoasa nu stric aputin zahar in plus!

1914. Lolly Pop
Max Buchmuller, sef de echipa la compania de acadele Bradley Smihth, patenteaza o masina care insereaza bete intr-un model de acadea pe care apoi compania o va inregistra sub numele de Lolly Pop. Aparatul putea produce 750 de acadele pe minut, care erau distribuite si vandute in lumea intreaga.

Anii 1940. Pui Tandoori
Indianul Kundan Lal Gujral, sef de restaurant, inventeaza puiul Tandoori, pe care il gateste pe frigarui, intr-un cuptor traditional de paine. Premierul Jawaharlal Nehru popularizeaza acest fel de mancare, servindu-l oaspetilor la banchetele oficiale.

2006. Hotdog pe bat, invelit in cartofi prajiti

Americanul Newley Purnell, ziarist economic care a trait sase ani in Asia, a descoperit pe strazile Coreei de Sud un nou fel de fast-food: hot dog pe bat, acoperit cu un strat de pane cu… bucatele de cartofi prajiti! Este un fel care se face la deep-fry, desigur. Nu e nevoie sa mai spunem ca ii trec apele pe nutritionisti!

Adaugă un comentariu

author
De Dinu Florian
Comentarii recente
    Top Postari

    © 2018 Tarsago Media Group