apa minerala

Nitratii din apa minerala

Unii producatori de apa minerala naturala ii sfatuiesc pe consumatori sa aleaga apa cu cel mai mic continut de nitriti (nitrati, sau azotati) si sustin ca apa lor e cea mai pura.

Nimeni nu a facut insa pana acum un clasament al apelor minerale dupa puritate si este foarte greu de argumentat o astfel de afirmatie, sustine prof. Univ. Dr. Ing. Florian zamfirescu, Presedintele patronatului APEMIN, asociatia imbuteliatorilor de ape minerale din Romania.
Ce criterii utilizam pentru estimarea puritatii? Ce pondere acordam fiecarui parametru? Este mai elocvent pentru stabilirea puritatii continutul apei in pesticide (care practic sunt otravuri) sau in detergentii ori in produsele petroliere?, se intreaba, retoric, reprezentantii APEMIN.
Ei explica faptul ca peste 90% din apele minerale imbuteliate in Romania si cea mai mare parte a celor imbuteliate in Europa au un continut in azotati sub 10 mg/l, ceea ce reprezinta cu mult sub limita de 50 mg/l, desemnata de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca valoare maxima admisa.
In ultima vreme, se vorbeste mult despre continutul in azotati din apele destinate alimentatiei bebelu?ilor. Organizatia Mondiala a Sanatatii mentioneaza, in ultima editie din 2011 a ”Ghidului privind calitatea apei destinate consumului uman”, ca studiile intreprinse la scara globala au evidentiat ca orice apa cu un continut de azotati mai mic de 50 mg/l poate fi utilizata pentru alimentatia sugarilor.
Insa, in dorinta de a asigura o protectie suplimentara, unele autoritati de specialitate din tari precum Germania sau Italia, recomanda o concentratie de nitriti din apa minerala naturala mai mica de 10 mg/l.
Prof. Zamfirescu a mai atras atentia, la conferinta de presa organizata cu prilejul lansarii Ghidului Apelor Minerale Naturale din Romania, ca nu are prea mare relevanta ca in apa minerala avem un continut de nitrati de 0,3 mg/l sau 10 mg/l, atata timp cat zilnic, din vegetale (salata, ridichi, brocoli, morcov), mezeluri sau peste introducem in organism in medie peste 200–300 mg de nitrati proveniti din ingrasamintele chimice si pesticidele cu care este tratat solul agricol.


Adaugă un comentariu

author
De Dinu Florian
Comentarii recente
    Top Postari

    © 2018 Tarsago Media Group