Mierea, elixirul tineretii

Intelepciunea populara si legenda au inzestrat mierea cu proprietati nutritionale si de sanatate unice. Sa ne reamintim de ce mierea a fost mereu considerata un aliment-minune.
A fost ridicata in slavi ca afrodiziac si ca elixir al tineretii. Desi s-a crezut ca nu furnizeaza decat calorii „goale“, la fel ca zaharurile simple, se stie astazi ca mierea, indeosebi cea neagra, este o sursa utila de antioxidanti.

In Europa, mierea a fost indulcitorul oamenilor simpli pana spre jumatatea secolului al XVII-lea, in timp ce zaharul era rezervat nobilimii mari si mici. Totusi, spre sfarsitul secolului al XVII-lea zaharul devenea indulcitorul universal, iar mierea o delicatesa.
Caracterisitici nutritionale
Mierea este produsa de albine din nectarul de plante si este un amestec de apa si doua zaharuri simple: fructoza si glucoza. Cu cat mierea este mai limpede, cu atat proportia de fructoza se mareste, desi mierea se zahariseste aproape intotdeauna daca este tinuta mai mult timp. Incalzita, ea devine din nou lichida.
La aceeasi greutate, mierea contine mai putine calorii decat zaharul – 288 fata de 394, la 100 g, deoarece un sfert din ea este apa. Ea este totodata mai buna pentru sanatate fiindca este o sursa de carbohidrati „cu eliberare moderata“, avand un index glicemic de 55, ceea ce face din ea o sursa de energie ideala pentru sportivi.
Aroma mierii depinde de florile vizitate de albine. Cea de salcam este usoara si buna la gatit, pe cand cea de castane are un gust distinct, aproape amar.
Mierea poate contine toxine naturale ale plantelor. Albinele ce culeg polen de la rododendron, de pilda, pot produce o miere toxica ce provoaca paralizie daca este consumata. A existat o ingrijorare si in privinta alcaloizilor pirolizidinici, prezenti in mierea albinelor care au colectat din planta numita Rugina.
Proprietati medicinale
Mierea isi pastreaza inca reputatia de remediu impotriva problemelor respiratorii, eficace in special la inlaturarea flegmei. Ea are totodata proprietati antiseptice si este folosita ca adjuvant la vindecarea ranilor, acolo unde antibioticele nu au dat rezultate.
Mierea din florile arbustului de Manuka este deosebit de puternica: ea inhiba chiar proliferarea stafilococului auriu rezistent la antibiotice (MRSA), precum si a Helicobacter pylori, ce provoaca ulcere stomacale.
O bautura pentru durerile de gat se poate obtine adaugand doua lingurite de miere si sucul unei jumatati de lamaie intr-un pahar cu apa fierbinte. Aceasta bautura stimuleaza secretia de saliva, care contribuie la calmarea unui gat uscat si iritat.
Toate alimentele dulci stimuleaza creierul sa produca endorfine, analgezicele naturale ale organismului.
Laptisorul de matca
Albinele lucratoare produc laptisorul de matca pentru a hrani larvele selectionate care devin matci. Acesta este cea mai bogata sursa naturala de acid pantotenic (intalnit si in alte alimente) si unica sursa naturala a unui acid gras foarte neobisnuit (acidul 10-hidroxi-2-decenoic), caruia i se atribuie efecte miraculoase, fiind recomandat in cazuri de debilitate si oboseala.


Adaugă un comentariu

author
De Dinu Florian
Comentarii recente
    Top Postari

    © 2018 Tarsago Media Group