Medicina

MEDICINA ALTERNATIVĂ ÎN OCCIDENT

De-a lungul mileniilor, s-au dezvoltat mai multe moduri tradiționale de utilizare a plantelor medicinale în diferite culturi. Astăzi, studiul plantelor a devenit o știință medicală de sine stătătoare și au fost descoperite noi metode de terapie prin plante, precum nutraceutica sau aromaterapia.

 

  •      Ce este medicina plantelor?

Medicina plantelor – fitoterapia – se ocupă de tratarea bolilor prin administrarea unor doze precise din anumite plante, plante pentru uz intern sau extern, în forme și concentrații diferite, în funcție de afecțiune.

Specialistul poate sugera adăugarea anumitor plante comestibile la dietă – precum țelina, ridichea sau varza – sau prescrie un preparat medicinal – suspensie, pudră, infuzie, tinctură sau extract. Poate de asemenea recomanda un ulei esențial, distilat din plantă.

 

  •       O abordare holistică

Cercetările farmaceutice clasice se concentrează, în general, pe identificarea unui singur compus activ într-o plantă, și această abordare a produs un număr semnificativ de medicamente esențiale. Fitoterapeuții au o abordare holistică în această direcție, considerând că ar trebui utilizată planta întreagă, deoarece toți constituenții sunt importanți, nu doar aceia care s-au dovedit a fi activi.

Medicina plantelor este alcătuită din sute de compuși fitochimici – constituenți ai plantelor despre care specialiștii cred că interacționează. Împreună, au un efect mai pregnant decât cel al sumei efectelor lor individuale. Aici putem face o analogie cu muzica – o putem aprecia atunci când notele sunt cântate împreună într-un anumit mod, pentru a scoate un acord plăcut. Industria farmaceutică se concentrează încă pe producerea „notelor simple“, în timp ce specialiștii în medicina plantelor afirmă că „acordurile“ conținute în leacurile naturale sunt mai eficiente.

Studii recente au demonstrat acest efect. De exemplu, cercetările efectuate la Middlesex University din Londra au arătat că un extract de salvie a fost un inhibitor mai potent de acetilcolinesterază (ajutând astfel la menținerea funcționării memoriei) decât oricare dintre compușii puri ai plantei, luați separat.

Utilizarea amestecurilor de compuși a început să fie preluată acum și de medicina alopată. De pildă, pacienților suferinzi de SIDA li se oferă adesea un cocktail de medicamente, deoarece combinarea pare să fie mai eficace decât folosirea separată a unui singur medicament.

 

  •          Noi tendințe în medicina plantelor

O tendință modernă de dezvoltare este crearea unor extracte cu concentrații mai mari în anumiți compuși activi. De exemplu, sunătoarea s-a dovedit a fi eficientă clinic în tratarea depresiilor ușoare și moderate, efect datorat în special unui compus numit hipericină. Ca urmare, firmele specializate produc acum extracte „standardizate“ care conțin cel puțin 0,3% hipericină.

Nu se știe dacă aceste extracte standardizate sunt mai eficiente decât preparatele tradiționale. Și aceasta deoarece datele clinice sunt disponibile de obicei doar în privința versiunilor standardizate ale plantei, în momentul în care producătorul a lansat un studiu. Specialiștii naturiști nu dispun de mijloacelele necesare pentru a testa tincturile tradiționale din plante în același mod.

Mai multe companii farmaceutice au început să cerceteze și să dezvolte versiuni farmaceutice ale produselor medicinale din plante. Ca și medicamentele sintetice convenționale, acestea vor fi supuse unor teste riguroase care pot dura ani în șir și pot costa milioane de euro. De pildă, în Marea Britanie, canabisul a început să le fie prescris ca medicament antialgic persoanelor suferinde de scleroză multiplă, iar un preparat chinezesc din plante este recomandat pentru tratarea sindromului premenstrual.

 

  •          Nutraceuticele

Medicina plantelor este acum asociată și alimentației. Unele extracte din plante sunt preparate pentru crearea unor alimente. Acestea ajuta la tratarea unor boli, la prevenirea altora și la menținerea sănătății. Aceste așa-numite alimente funcționale sau „nutraceutice“ vor premite administrarea medicamentelor din plante într-un mod diferit: în loc să înghițim o capsulă, vom putea consuma planta în băuturi răcoritoare, pâine sau batoane de ciocolată.

 

  •       Aromaterapia

Unul dintre cele mai plăcute moduri de a profita de beneficiile plantelor este aromaterapia. Aceasta presupune folosirea anumitor uleiuri aromatice esențiale obținute din plante. Uleiurile sunt produse de regulă prin distilare în abur. În prezent, sunt folosite în acest scop circa 40 de uleiuri de plante. Unele, precum busuiocul, scorțișoara și rozmarinul au efect stimulant, iar altele, precum anasonul, portocalul amar și mușețelul, unul sedativ. Totuși, unele uleiuri au dublu efect, stimulând anumite arii cerebrale și inhibând altele.

 

  •         Cum să folosim uleiurile

Uleiurile esențiale sunt aproape întotdeauna diluate, însă există mai multe moduri de utilizare a lor. O metodă familiară este masajul, pentru care se diluează câțiva stropi de ulei esențial în alt ulei, precum cel de migdale sau de semințe de struguri, apoi se aplică pe piele. Dacă îl preparaț i acasă, utilizați proporțiile sugerate în capitolele despre plante și boli.

Uleiurile esențiale pot fi dispersate și în atmosferă: se pun apă și puțin ulei esențial în vaporizator și se încălzesc. Când apa se evaporă, uleiul se dispersează, lăsând o aromă puternică.

Puteți adăuga câțiva stropi de ulei în apa de baie. Aceștia vor forma o peliculă la suprafață, care va fi parțial absorbită de porii pielii.

Totuși, nu toate uleiurile esențiale pot fi folosite în acest fel. Unele uleiuri pot provoca reacții alergice, altele nu pot fi folosite în timpul sarcinii. Nu înghițiți ulei esențial ca atare decât sub supravegherea unui specialist.

 

 

FLORILE DOCTORULUI BACH

În anii ‘30 ai secolului trecut, medicul englez Edward Bach a elaborat un sistem curativ holistic bazat pe plante. El considera că anumite flori emană „vibrații“ care influențează direct psihicul uman. Prin studii, el a creat 38 de remedii utilizabile în combaterea variatelor tulburări emoționale pe care le considera responsabile pentru toate bolile. Remediile se administrau sub formă de picături conținând elixir floral. Remediile florale ale lui Bach nu prezentau efecte adverse. Multă lume considera că ele ajută la regăsirea armoniei și a echilibrului interior. Totuși, cercetările științifice nu au validat încă eficacitatea acestor remedii.


Leave Comment

author
By Dinu Florian
Comentarii recente
    Top Postari

    © 2018 Tarsago Media Group