Intoleranta la lactoza la copii

 Simptomele cheie sunt dureri de burta si diaree, desi unii bebelusi pot avea varsaturi si eczeme. De obicei, incep la aproximativ 30-60 de minute dupa consumul de lapte.

Simptome care pot indica intoleranta la lactoza:
1. Flatulenta (gazele). Intoleranta la lactoza provoaca dureri abdominale din cauza acumularii gazelor la nivel intestinal. Dupa alimentatie copilul va fi agitat, va plange ca reactie la disconfortul.
In general, aceste simptome de comportament sunt corelate cu alimetatia , dar starea de nervozitate generala poate persista pe tot parcursul zilei. Copilul va avea tulburari de somn aparent inexplicabile, trezindu-se brusc din cauza durerii plansul fiind unul din semnele care indica durerea.
2. Diareea si varsaturile. Diareea si varsaturile sunt semne de intoleranta la lactoza la sugari. Monitorizati si incercati sa observati modificari ale scaunelor copilului.
Scaunele diareice apar de mai multe ori pe parcursul zilei, scaunele fiind apoase, abundente si inchise la culoare. Deoarece varsaturile si diareea pot provoca depletie lichidiana(pierderea de lichide din organism), este esential sa va adresati medicului dumneavoastra pentru recomandari cu privire la modul in care puteti preveni deshidratarea.
3. Eczema. Intoleranta la lactoza la sugari poate, de asemenea sa duca la aparitia eczemelor – piele uscata, cu o textura aspra. Copilul poate avea placi (zone delimitate) uscate si solzoase sau eczema poate acoperi zone mari ale corpului.
Adesea, aceste zone vor da senzatia de mancarime si disconfort. Eczema poate fi adesea indepartata prin hidratarea pielii si folosind sapunuri speciale in timpul baii.
4. Infectii ale urechilor. Infectiile urechilor sunt un alt semn al intolerantei la lactoza la copii. Semnele care pot indica infectia auriculara sunt plansul, starea de nervozitate, comportament asemanator cu cel care apare in momentul eruptiei dentare.
Ce trebuie sa faceti daca constatati unele semne de intoleranta la lactoza?
Contactati in primul rand medicului dumneavoastra. Numai acesta este abilitat sa stabileasca diagnosticul de intoleranta la lactoza si sa stabileasca conduita terapeutica.
Indepartarea produselor lactate din alimentatie pentru cateva saptamani va determina disparitia simptomelor daca acestea se datoreaza intolerantei la lactoza.
Cei mai multi copii cu intoleranta la lactoza nu pot fi alaptati, deoarece laptele matern contine lactoza. In aceste conditii este recomandabil sa administrati copilului formule speciale de lapte fara lactoza.
Intotdeauna cititi cu atentie etichetele de pe produsele alimentare. Orice produse alimentare care contin lactoza nu trebuie sa administrate copilului dumneavoastra. Evitati alimentele care contin branza de vaca, zer, lapte praf, praf de zer, etc.
In cazul laptelui de vaca si a branzeturilor care contin lactoza este recomandabil sa verificati mai intai reactia copilului la aceste alimente administrandu-i cantitati mici intrucat exista copii cu intoleranta la lactoza care pot digera cantitati mici de lactoza fara a prezenta simptome specifice.
Oferiti copilului surse alternative de calciu. Deoarece produsele lactate sunt o sursa de calciu, este necesar sa alimentati copilul cu alimente care contin calciu. Fructele, legumele verzi si cerealele imbogatite pot reprezenta o alternativa. De asemenea puteti intreba medicul pediatru si despre oportunitatea administrarii de preparatelor de sinteza care contin calciu.
AVERTISMENT: Nu incercati niciodata sa re-introduceti laptele in dieta copilului dumneavoastra pana cand nu ati discutat acest lucru cu medicul copilului dumneavoastra.
Care este diferenta dintre o intoleranta la lactoza si alergie la lapte?
Alergia la proteinele din lapte apare atunci cand sistemul imunitar reactioneaza la una sau mai multe dintre proteinele care intra in compozitia laptelui.
Alergia la lapte poate fi severa si in unele cazuri, poate provoca o reactie extrema si severa – anafilaxie (intregul organism este afectat, de multe ori la cateva minute de la expunerea la alergen). Simptomatologia in cazul alergiei este mult mai zgomotoasa decat in cazul intolerantei si se manifesta prin disconfort digestiv, eruptii cutanate, eczeme, congestie nazala, tuse si tumefierea buzelor, boltii palatine, a limbii.?In timp ce intoleranta la lactoza produce disconfort, simptomele nu se instaleaza brusc si nu sunt imediat periculoase pentru organismul copilului.
Intoleranta la lactoza este mai putin frecventa la copii, desi poate aparea temporar la copiii prematuri si copiii care au suferit doar o criza de diaree. Mai frecvent copiii prezinta simptome de alergie la lactate.
Bebelusii cu o alergie la lapte pot prezenta simptome ca – dureri abdominale, diaree, eruptii cutanate, mancarime si tumefieri la nivelul fetei. In timp ce in cazul intolerantei la lactoza simptomele se remit de la sine in cazul alergiei este necesara administrarea de medicamente pentru ca simptomele sa dispara.


Adaugă un comentariu

author
De Dinu Florian
Comentarii recente
    Top Postari

    © 2018 Tarsago Media Group