Ingrijirea părului cu mijloace naturale

Pe piață există o sumedenie de produse pentru îngrijirea părului, dar multe dintre mărcile comerciale conțin aditivi chimici, dintre care unii pot elimina uleiurile naturale ale părului sau pot irita scalpul sensibil. Următoarele rețete vă oferă variante naturale, care nu vă afectează părul și nici portofelul.

Loțiune cu cartofi pentru acoperirea părului cărunt
Căutați o metodă naturală de a camufla părul în curs de încărunțire? O găsiți în bucătărie. Specialiștii în frumusețe afirmă că această loțiune cu cartofi pentru clătirea părului poate masca temporar încărunțirea, uniformizând culoarea părului.

Pentru o aplicare, aveți nevoie de:
• 2 căni (180 g) sau o cantitate mai mare de coji de cartofi, provenite de la cartofi spălați

1 Puneți 4 căni (1 litru) de apă într-o cratiță și aduceți-o la fierbere. Adăugați cojile de cartofi, micșorați focul și lăsați să fiarbă încet 5 minute. Strecurați cojile și păstrați apa. Lăsați-o să re răcească.
2 Spălați-vă pe cap cu șampon și clătiți-vă ca de obicei, apoi clătiți-vă cu apa de cartofi răcită. Produsul nefolosit se păstrează acoperit în frigider maximum
3 zile.

Se obțin 3 căni (750 ml)

Sfat Puteți folosi orice soi de cartofi cu coaja albă, curățată în prealabil. Pentru a obține o cantitate suficientă de coji aveți nevoie de 1 kg de cartofi.

Loțiune pentru clătirea părului după înot
Apa din piscine poate decolora părul blond, dar nu din cauza clorului. Oxidul de cupru și sulfatul de cupru, prezente în această apă, pot schimba culoarea părului. Acizii naturali din sucul de roșii ajută moleculele de cupru să se detașeze de firele de păr, permițând îndepărtarea lor prin spălare.

Pentru o aplicare, aveți nevoie de:
• 2-6 roșii (200-600 g) sau 1-3 căni (250-750 ml) suc de roșii din conservă

1 Dacă folosiți roșii, procesați-le într-un storcător sau blender. Scurgeți părțile solide și păstrați sucul.
2 Clătiți-vă părul cu apă. Turnați încet suc de roșii proaspăt sau conservat peste păr. Masați cu degetele astfel încât tot părul să fie în contact cu sucul. Lăsați-l să stea 1-2 minute. Clătiți-vă cu apă caldă, apoi spălați-vă cu șampon și cu balsam, ca de obicei. Beți sucul rămas.

Se obțin 1-3 căni (250-750 ml)

Notă Cantitatea de suc necesară depinde de lungimea părului. Din două roșii medii, coapte (200 g), se obține o cană (250 ml) de suc.

Tratament hidratant cu avocado și ulei
Grăsimile din uleiul de avocado și uleiul de măsline îi oferă părului uscat și electrizat un tratament de hidratare în profunzime. Iaurtul și mierea îngroașă pasta astfel încât să stea pe păr și acesta să rămână mai mult timp în contact cu legumele hidratante.
Pentru un tratament, aveți nevoie de:

• 2 linguri ulei de avocado
• 2 linguri ulei de măsline extravirgin
• 2 linguri miere
• aproximativ 1/3 cană (95 ml) iaurt grecesc natural (simplu) integral

1 Amestecați uleiul de avocado, uleiul de măsline și mierea într-un bol mic, cu o furculiță sau un tel. O variantă este să le amestecați în robotul de bucătărie până la omogenizare. Încorporați iaurt până când pasta capătă grosimea dorită – aveți grijă să nu fie prea lichidă.
2 Repartizați tratamentul pe părul curat și uscat. Acoperiți capul cu o bonetă de duș și lăsați-l așa 10-20 de minute. Clătiți-vă cu apă caldă, apoi spălați-vă cu șampon și balsam, ca de obicei. Amestecul nefolosit se păstrează în frigider, acoperit, maximum 3 zile.

Se obține ¾ cană (210 g)

Șampon de urzici contra mătreții
În această rețetă se folosește un săpun lichid preparat din uleiuri vegetale, care nu conține grăsimi animale (de exemplu, Castile). Se găsește de cumpărat online și la magazinele cu produse naturale.

Pentru a prepara șamponul, aveți nevoie de:
• o cană (250 ml) săpun lichid din uleiuri vegetale
• ½ cană (125 ml) ceai verde rece
• ½ cană (125 ml) ceai de urzici (Vezi „Cum se prepară o infuzie“ la pagina 154) rece
• o lingură ulei de măsline
• o linguriță miere

1 Amestecați ingredientele într-o sticlă și scuturați bine.
2 La utilizare, scuturați bine sticla, apoi masați-vă părul și scalpul cu șampon. Clătiți-vă bine. Păstrați sticla într-un loc întunecos și răcoros, maximum o săptămână.
Se obțin 2 căni (500 ml)

Loțiune cu urzici contra mătreții
Datorită proprietăților astringente și ușor antiseptice, urzicile se folosesc de mult timp ca tonic al părului și pentru a combate mătreața. Adăugați o picătură de ulei esențial de arbore de ceai, care la rândul său constituie un puternic agent antimicrobian, pentru a obține un tratament natural eficient. Dacă nu vă place mirosul de arbore de ceai, folosiți în schimb ulei esențial de levănțică.

Pentru un tratament aveți nevoie de:
• o cană (250 ml) ceai de urzici (Vezi „Cum se prepară o infuzie“ la pagina 154) rece
• 2 picături ulei esențial de arbore de ceai

1 Amestecați ceaiul de urzici și uleiul de arbore de ceai într-o cană.
2 La utilizare, spălați-vă cu șampon și clătiți-vă părul ca de obicei. Clătiți-vă cu atenție cu ceaiul de urzici și masați bine pentru a-i permite să intre în scalp. Nu clătiți cu apă. Folosiți tratamentul de două-trei ori pe săptămână.
Se obține o cană (250 ml)

Șampon cu castravete și lămâie
Castravetele din acest șampon hidratează părul, iar lămâia îl curăță eficient. Se recomandă în special părului gras.

Pentru o aplicare, aveți nevoie de:
• ½ castravete mic (60 g), curățat de coajă
• 2 linguri (40 ml) zeamă de lămâie
• ½ cană (125 ml) apă fierbinte
• o linguriță bicarbonat de sodiu

1 Amestecați castravetele și zeama de lămâie într-un blender sau un robot de bucătărie, până la omogenizare.
2 Puneți apa fierbinte într-un bol mic. Adăugați bicarbonatul de sodiu și amestecați până se dizolvă, apoi turnați apa cu bicarbonat în robotul de bucătărie și procesați o secundă. Lăsați să se răcească.
3 Masați-vă ușor părul și scalpul cu acest șampon, apoi clătiți-vă bine. Aruncați șamponul nefolosit.

Se obține în jur de ½ cană (125 ml)

Balsam cu glicerină vegetală și oțet
Loțiunile cu oțet constituie o metodă tradițională de a da strălucire părului. Glicerina vegetală, care se găsește la magazinele cu produse naturale, face părul moale și mătăsos.

Pentru a prepara acest balsam, aveți nevoie de:
• 3 ouă
• 2 linguri ulei de sâmburi de struguri
• 2 linguri glicerină vegetală
• o cană (250 ml) apă filtrată
• 3 linguri oțet de cidru de mere

1 Procesați toate ingredientele într-un robot de bucătărie sau un blender până când obțineți un amestec spumos. Turnați-l într-un recipient de plastic cu un capac cu închidere ermetică.
2 La utilizare, spălați-vă pe păr cu șampon și clătiți-vă, ca de obicei. Agitați bine recipientul cu balsam, apoi turnați balsamul pe păr și masați bine. Lăsați-l să stea circa 10 minute, apoi clătiți-vă cu apă caldă.
3 Balsamul nefolosit se păstrează în frigider, acoperit, maximum 3 zile. Agitați bine înainte de fiecare utilizare.

Se obțin 3 căni (750 ml).


Adaugă un comentariu

author
De Dinu Florian
Comentarii recente
    Top Postari

    © 2018 Tarsago Media Group