Hrana pentru meteodependenti

Ai auzit de sintagma de “tulburare de afect sezoniera”? Ei bine, s-ar putea sa te afecteze chiar in aceste clipe! Aceasta ar putea explica pofta pe care o ai pentru dulciuri si carbohidrati. Vestea “buna”: ar trebui sa nu tii cura de slabire, dar iti recomandam versiuni mai sanatoase ale acestor bunatati! Iti spunem si o smecherie cu ajutorul careia iti vei reduce pofta de dulciuri in acest caz.

Persoanele care se simt anormal de deprimate si letargice in timpul intunecatelor luni de iarna – si ale caror simptome se atenueaza primavara – sufera, cel mai probabil, de Tulburare de Afect Sezoniera, sau TAF. Aceasta afectiune depresiva se datoreaza efectelor chimice ale privarii de lumina in creier. Afecteaza mai ales femeile care traiesc in climate nordice, cum este Scandinavia, unde in timpul iernilor lungi depresia si suicidul au incidenta mare.
Poftele alimentare, mai ales cele pentru carbohidrati, sunt adesea asociate cu aceasta boala – un „plin“ fainos ii face pe cei afectati de aceasta problema sa se simta mai bine. Cercetatori din Elvetia au sugerat ca dulciurile ar putea antrena in creier eliberarea acelorasi substante care modifica dispozitia ca si soarele sau lumina alba puternica.
Regimul alimentar
Daca suferi de acest sindrom de depresie sezoniera, incearca sa-ti satisfaci pofta de carbohidrati mancand:
• paste cu sosuri usoare
• fasole si leguminoase
• legume proaspete
• paine
Alege carbohidrati complecsi, nu simpli: paine integrala in loc de alba, orez brun in loc de alb.
Evita alcoolul (poate inrautati depresia) si excesul de dulciuri (care adesea contin grasimi nesanatoase si mult zahar rafinat)
Tratamente
• Majoritatea suferinzilor se simt mai bine dupa o saptamana sau doua de fototerapie. Aceasta presupune expunere prelungita la soare sau la lumina alba foarte puternica (de 5-20 de ori mai puternica decat iluminatul casnic obisnuit) pentru perioade de la o jumatate de ora la mai multe ore in fiecare zi. Acest tratament este mai eficient decat antidepresivele. Odata initiata fototerapia, pofta pentru dulciuri poate sa scada.
• Extractul de sunatoare s-a dovedit util in aceasta afectiune.
• Incearca sa ai cat mai multe activitati in afara casei.
• Daca lucrezi intrun birou, cere sa te muti la fereastra.


Adaugă un comentariu

author
De Dinu Florian
Comentarii recente
    Top Postari

    © 2018 Tarsago Media Group