Grasimile si sanatatea

Autoritatile de sanatate publica ne-au bombardat ani la rand cu recomandarile de a manca mai putina grasime animala, deoarece inima si sistemul nostru circulator vor avea de suferit. Dar unii experti avertizeaza ca nu este o solutie buna sa incercam sa eliminam total din dieta grasimile.

Nutritionistii spun ca un astfel de demers ar fi imposibil, ba chiar nesanatos. Reducerea consumului de grasime este o idee buna, insa eliminarea ei totala din meniu poate fi periculoasa. Organismul are nevoie de grasime pentru a asimila vitaminele solubile in grasimi (A, D, E si K) si pentru a capata energie. Asadar, nu ezitati sa folositi putin ulei la reteta de salata, pentruca organismul sa-si poata prelua nutritentii esentiali din legume.
Acordati atentie grasimilor pe care le consumati: grasimile cu un continut mare de acizi grasi nesaturati (care se gasesc in grasimile vegetale, precum uleiul de masline – dar de preferinta presate la rece!) sunt de preferat celor cu un continut bogat in acizi grasi saturati (care se gasesc de regula in grasimile animale).
Gary Taubes este autorul american al cartilor Why We Get Fat (De ce ne ingrasam), publicata si in Marea Britanie sub titlul The Diet Delusion (Diete iluzorii). De ani buni, acest un jurnalist specializat in articole stiintifice, care detine o diploma de fizica aplicata de la Harvard si una de inginerie spatiala de la Stanford, prestigioase universitati americane, a devenit pasionat de nutritie si sanatate. El urmareste si mecanismele stiintifice care se ascund in spatele studiilor clinice referitoare la modul in care trebuie sa ne hranim, iar concluzia sa si a altor experti pe care i-a studiat este urmatoarea: „Ideea ca grasimile din alimentatie provoaca boli de inima este falsa”. In ultimul deceniu, zeci de studii au dat atentie dietei Atkins si au aratat ca riscurile de imbolnavire cardiaca au scazut mai mult in cazul acesteia, care are un continut redus de carbohidrati, decat in cazul uneia care reduce grasimile si caloriile si promoveaza carbohidratii. Daca manaci grasimi, explica el, va creste si colesterolul HDL, ceea ce este cel mai important atunci cand vine vorba de sanatatea inimii. Si nu numai ca profilul colesterolului se imbunatateste, dar insulina scade. La fel rezistenta la insulina, precum si tensiunea arteriala.
Dieta cu continut redus de grasimi, pe care oamenii au tinut-o in speranta de a-si proteja inima, este de fapt rea pentru ei, pentru ca are un continut crescut de carbohidrati. „Efortul facut de forurile de sanatate publica de a determina pe toata lumea sa manance asa este unul dintre motivele pentru care acum obezitatea si diabetul au devenit o epidemie”, crede Taubes.


Leave Comment

author
By Dinu Florian
Comentarii recente
    Top Postari

    © 2018 Tarsago Media Group