Dietele bazate pe proteine

Cu totii suntem la curent cu reclama care li se face dietelor cu un continut ridicat de proteine. Explicatia este foarte simpla. Orice regim bazat pe fripturi si oua capteaza cu siguranta atentia.

Majoritatea medicilor raman totusi sceptici vizavi de aceste regimuri. Nu este adevarat ca ele sunt ineficiente. Dimpotriva, au ca rezultat pierderi substantiale in greutate. Intr-un studiu efectuat in 2002 de catre oamenii de stiinta de la Universitatea de Stat din Arizona s-a demonstrat ca femeile tinere care consuma o masa bogata in proteine vor arde mai multe calorii in urmatoarele cateva ore, comparativ cu cele care vor lua o masa bogata in carbohidrati si saraca in grasimi. Cercetatorii explica acest lucru prin faptul ca proteinele sunt digerate cu un consum mai mare de energie. Acest surplus de consum energetic s-a dovedit a spori usor temperatura organismului.
Un alt studiu, efectuat in 1999, a aratat ca voluntarii s-au simtit mai satui dupa ce au consumat o masa al carui numar de calorii se bazeaza in proportie de 29% pe proteine decat dupa o masa cu doar 9% din proteine. Totodata, ei au consumat mai multe calorii pentru a digera mancarea bogata in proteine.
Totusi, inainte de a va entuziasma, trebuie sa tineti cont de faptul ca veti arde mult mai multe calorii daca va plimbati 15 minute dupa cina decat daca mancati mai multe proteine. Este adevarat ca alimentele bogate in proteine confera senzatia de satietate, dar la fel actioneaza si carbohidratii complecsi, adesea, cu mai putine calorii.
De asemenea, dietele bazate pe un consum mare de proteine va pot predispune la riscuri pe termen lung, daca nu le urmati cu atentie. Multe alimente bogate in proteine, cum este carnea, sunt totodata bogate in grasimi saturate, care pot cauza probleme arterelor. Probabil, cel mai important aspect de care trebuie sa tineti cont cand incercati sa respectati un anumit numar de calorii este acela ca, daca veti supraincarca dieta cu multe proteine, veti reduce si aportul de nutrienti, adica de vitamine esentiale, minerale si fibre care se gasesc in legume. Pe termen lung, o dieta bazata in mare masura pe proteine va conduce la deficiente nutritionale.
Cuvantul de ordine este moderatie. Da, l-ati mai auzit, dar e cel mai bun sfat. Aveti nevoie de toate – proteine, carbohidrati si grasimi. Indreptandu-va prea mult regimul in oricare dintre aceste directii, veti reduce varietatea de alimente pe care puteti sa le consumati si va va fi mai greu sa respectati dieta. Iar daca veti consuma cu precadere un anumit aliment, o veti face inevitabil in defavoarea altuia, care poate fi la fel de important.


Adaugă un comentariu

author
De Dinu Florian
Comentarii recente
    Top Postari

    © 2018 Tarsago Media Group