Depresia – întrebări frecvente

  • Are rost să fac psihoterapie pentru depresie? Nu e mai bine să iau un antidepresiv?

Un antidepresiv vă poate ajuta să vă simțiți mai bine în doar câteva săptămâni. Dar dacă faceți și psihoterapie, o să vă simțiți și mai bine – și totodată veți avea mai multe șanse ca depresia să nu mai revină. Într-o analiză a 16 studii, persoanele care au luat un antidepresiv și au făcut cel puțin 12 săptămâni de psihoterapie aveau șanse de două ori mai mari să învingă depresia decât cele care doar au luat medicamente. În ce privește psihoterapia pentru depresie, cele mai bune rezultate s-au obținut prin intermediul unei terapii practice, orientate pe rezolvarea problemelor, numită terapie cognitiv-comportamentală. Spre deosebire de psihanaliza tradițională, care poate dura ani întregi, terapia cognitivă durează puțin, de obicei fiind necesare 16 sesiuni. Ea combate depresia în cazul a aproximativ 75 la sută din persoanele care o urmează, ajutându-le să recunoască și să elimine gândurile negative, autocritice (de genul „Sunt atât de prost!“ sau „Niciodată n-o să fie mai bine“). Veți învăța cum să descompuneți procesul de rezolvare a problemelor în etape mărunte, ușor de urmat, astfel încât nimic să nu vi se mai pară imposibil, de la a face ordine în bucătărie la găsirea unui nou loc de muncă. Și probabil că veți fi încurajat să vă faceți timp pentru lucrurile care vă făceau plăcere, precum mersul la filme, prepararea de prăjituri sau un hobby care vă pasiona pe vremuri.

 

  • Iarna devin deprimat. Să-mi cumpăr un aparat pentru fototerapie? Am nevoie de rețetă?

Depresia de iarnă și tulburarea afectiv-sezonieră (TAS) se instalează atunci când zilele devin mai scurte și lumina soarelui scade în intensitate. În unele ca­zuri, simplul fapt de a ieși afară este suficient pentru a ne ridica mo­ralul în zilele întunecate de iarnă. Dacă acest lucru nu este suficient pentru a scăpa de depresie, poate fi util să investiți într-un aparat pentru fototerapie. Nu aveți nevoie de rețetă, dar trebuie să găsiți produsul potrivit. Se găsesc online, la farmacii și la magazine cu echipamente medicale, dar nu toate sunt la fel de eficiente. Iar având în vedere că prețul este destul de mare, veți dori să faceți o investiție bună. Căutați un aparat care emite lumină cu o intensitate de 10 000 lucși, despre care s-a arătat în studii că ajută la combaterea TAS în decurs de 3-5 zile, în numeroase cazuri. Cutia sau lampa trebuie să fie poziționată astfel încât lumina să vină de deasupra ochilor, nu de la nivelul lor sau de dedesubt; în plus, trebuie să emită lumina cu intensitate maximă la o distanță rezonabilă de sursă, astfel încât să puteți sta comod în apropiere, nu înghesuit lângă lampă. (Unele produse oferă lumină la intensitate maximă doar la câțiva centimetri de sursă.) Fototerapia pare să reseteze ceasul organismului, astfel încât să vă simțiți mai energic și mai vioi. „Doza“ obișnuită este cuprinsă între 30 de minute și 2 ore pe zi, dimineața. Însă dacă depresia vă împiedică să duceți o viață normală, ar fi înțelept să vorbiți cu medicul, pentru a vedea dacă nu ar fi bine să recurgeți și la alte strategii, precum administrarea unui antidepresiv.

 

  • Cred că soțul meu este deprimat, dar nu cere ajutor. Ce pot să fac?

Dacă partenerul dvs. de viață este deprimat, e momentul să acționați – pentru el, pentru dvs. înșivă și pentru relația voastră. Dacă așteptați sperând să treacă sau vă ascundeți de dvs. și de ceilalți, crește riscul să ajungeți și dvs. deprimată, ceea ce vă va afecta și mai mult căsnicia. Primul pas este să cereți ajutor pentru soțul dvs. E posibil să nu-și dea seama că a început să-l cuprindă depresia. Semnele clasice constau într-o stare de tristețe, anxietate sau „goliciune“ permanentă; sentimente de deznădejde sau pesimism; neajutorare sau vinovăție; pierderea interesului față de activități care înainte îi făceau plăcere, precum diverse hobby-uri sau chiar sexul; lipsă de energie, probleme cu somnul; schimbări ale greutății și ale apetitului. Dar e posibil să observați alte lucruri: partenerul dvs. lucrează până târziu sau își ia mai des decât de obicei zile libere din motive medicale, bea mai mult alcool sau folosește droguri recreaționale, pare frământat și neliniștit. Stați de vorbă cu el, cu blândețe. Ați putea să-i spuneți că vă îngrijorează starea lui și că ați vrea să-i faceți o progrmare la medic. Apoi mergeți împreună la consultație. Medicul va verifica dacă nu suferă de alte afecțiuni, precum diabetul sau o boală de inimă, ori dacă nu cumva unele medicamente pe care le ia au efecte secundare care-i dau simptomele depresive, după care îi va recomanda cel mai bun tratament, precum antidepresive și psihoterapie. Dar nu vă opriți aici. Dvs. și căsnicia dvs. aveți de asemenea nevoie de sprijin. Poate fi util să mergeți împreună la un consilier și să aveți grijă de dvs. vorbind cu o prietenă apropiată, în care aveți încredere. De aseme­nea, încercați să găsiți moduri de a vă face mai ușoară viața de zi cu zi; deseori, partenerul unei persoane cu depresie preia din ce în ce mai multe responsabilități, de la plătitul facturilor la curățenia casei. Acest lucru poate duce la epuizare și resentimente. Pe măsură ce depresia soțului se estompează, puteți începe să lucrați împreună asupra aspectelor căsniciei care au fost dezechilibrate.

 

  • Vreau să înving depresia singur, fără medicamente. Care e cea mai bună metodă?

Începeți prin a fi sincer cu dvs. înșivă: depresia este o afecțiune reală, care trebuie abordată cu toată seriozitatea. Nu vrem să spunem că aveți neapărată nevoie de medicamente sau de un terapeut, însă sunteți dator față de propria persoană să vorbiți cu un medic. Acesta vă poate ajuta să evaluați dacă strategiile individuale chiar au efect în lupta cu depresia, astfel încât să puteți redeveni dvs. înșivă. Una dintre cele mai eficiente strategii naturale pentru combaterea depresiei ușoare sau moderate este sportul. O jumătate de oră de activitate fizică viguroasă, de trei-cinci ori pe săptămână, precum mersul pe jos, folosirea bicicletei staționare, a unui stepper sau a unei benzi de alergare, înotul ori efectuarea de exerciții după un DVD sau la un curs de gimnastică aerobică a îmbunătățit starea de spirit și a redus oboseala persoanelor cu depresie, într-un studiu realizat la Southwestern Medical Center de la Universitatea din Texas. În plus, există o sumedenie de alte dovezi că activitatea fizică are efecte benefice întrucât reduce stresul, stimulează energia, vă ajută să dormiți mai bine și mărește nivelul endorfinelor, substanțele din creier care favorizează „starea de bine“. Întrucât stresul este un im­portant factor declanșator al depresiei, poate fi util și să învățați o tehnică de reducere a stresului. S-a dovedit că o asemenea metodă, numită reducerea stresului bazată pe mindfulness, diminuează anxietatea și totodată previne jumătate din cazurile de recidivă a depresiei. Tehnica de relaxare yoga este o altă metodă de reducere a stresului care combate depresia și, ca bonus, combate unele tipuri de dureri, cum ar fi cea din partea inferioară a spatelui, care însoțesc adesea depresia. De asemenea, s-ar putea să descoperiți că vă ajută și simpul fapt de a elibera stresul de zi cu zi cu ajutorul unor exerciții de respirație sau al relaxării musculare progresive (încordați și destindeți diversele grupe musculare din corp, începând cu degetele de la picioare și până la umeri, gât și față).


Adaugă un comentariu

author
De Dinu Florian
Comentarii recente
    Top Postari

    © 2018 Tarsago Media Group