Depozitarea pestelui si a fructelor de mare proaspete

Nimic nu se compara cu gustul vietuitoarelor marine, dar e necesar ca acestea sa fie preparate si depozitate cu grija. Fructele de mare si pestii uleiosi trebuie consumati întotdeauna în ziua în care au fost cumparati

Text articol: • La modul ideal, toate produsele de origine marina trebuie sa fie consumate in ziua in care au fost cumparate, dar acest lucru nu este intotdeauna posibil. Oricum, imediat ce ajungeti acasa, indepartati ambalajul si stergeti pestele cu o panza curata, umeda. Puneti-l pe o farfurie, acoperiti-l cu folie alimentara si depozitati-l in partea de jos a frigiderului, dar nu-l lasati mai mult de 24 de ore.
• Crustaceele vii, cum sunt crabii si homarii, trebuie gatite neaparat in ziua cumpararii. Daca nu va puteti ocupa de ele imediat, inveliti-le in ziare umede, sau intr-un prosop ud, si pastrati-le in partea cea mai rece a frigiderului.
• Si molustele vii – midiile, scoicile Saint-Jacques si stridiile – trebuie consumate in ziua in care au fost achizitionate. Puneti-le in recipiente mari, acoperiti-le cu o panza umeda si pastrati-le in zona cea mai rece a frigiderului, pana cand le veti gati. Stridiile trebuie tinute cu partea bombata in jos, incat carnea sa ramana in sucul din cochilie. Nu pastrati niciodata molustele vii in apa proaspata nesarata, caci vor muri.

Conditii de siguranta


• Pentru a prepara pestele proaspat si fructele de mare, folositi intotdeauna blaturi de tocat speciale pentru peste, impecabil de curate, ca orice bacterie daunatoare ce ar putea exista sa nu treaca la alte alimente. Spalati-va pe maini cu grija inainte si dupa manuirea pestelui.
• Asigurati-va ca fileurile de peste au fost curatate de oasele mici, care v-ar putea ramane in gat. Treceti varfurile degetelor peste partea taiata a fileului, pentru a depista oasele, si folositi o penseta curata pentru a le extrage.
• Partile comestibile ale crabilor sunt carnea alba din clesti si cea maronie din carapace. Cand corpul crabului a fost separat de cochilie, aruncati sacul stomacal, alb-gri, si maruntaiele.
• Cand scoateti carnea homarilor din carapace, aruncati sacul aflat in cap, intre ochi, vena intestinala neagra, ce coboara catre coada, si maruntaiele gri, spongioase. Icrele (rosii) si ficatul (gri-verzui) sunt comestibile.
• Inainte de a gati midiile, ele trebuie sa fie bine razuite si curatate de „barbi“. Daca vreuna dintre cochilii este deschisa, ciocaniti in ea cu degetul; in caz ca nu se inchide imediat, aruncati-o. Dupa gatit, aruncati midiile care au ramas inchise.

Reguli de congelare si decongelare

Cand cumparati peste proaspat, intrebati daca a fost congelat anterior. Pestele are adesea indicata pe ambalaj data la care a fost congelat – daca nu o are, intrebati. In cazul in care achizitionati un peste care a mai fost congelat, nu-l puteti recongela, caci textura lui s-ar distruge si ar putea aparea bacterii extrem de toxice. Totusi, se poate utiliza acest peste in placinte, pe care sa le congelati mai apoi. Daca e absolut necesar, puteti congela peste alb proaspat (necongelat anterior) acasa. Pentru a-i pastra textura delicata, inveliti-l in folie de aluminiu si congelati-l la cea mai scazuta temperatura cu putinta, preferabil pe optiunea „fast-freeze“. Odata congelat, pestele alb poate fi pastrat pana la 3 luni la –18°C. Pestii uleiosi, precum heringii si sardelele, nu se congeleaza prea bine, deoarece uleiurile continute de ei se altereaza rapid.
Pestele trebuie decongelat cat mai lent posibil, ca sa-si pastreze textura si gustul. Puneti-l intr-un vas, acoperiti-l si lasati-l peste noapte in frigider, sau decongelati-l in cuptorul cu microunde. Aveti grija sa nu-l lasati prea mult la decongelat, caci se va usca. Dupa ce s-a dezghetat, scurgeti lichidul (il puteti folosi la prepararea unei supe hranitoare sau a unui sos), stergeti pestele prin tamponare cu servete de hartie si gatiti-l cat mai repede posibil.
Evitati sa congelati acasa fructele de mare. Dar daca le-ati cumparat astfel, le puteti pastra in congelator timp de 2 luni.


Adaugă un comentariu

author
De Dinu Florian
Comentarii recente
    Top Postari

    © 2018 Tarsago Media Group