Cumpararea pestelui si a fructelor de mare

Cea mai buna sursa este un comerciant de incredere, dar acestia devin, in zilele noastre, tot mai greu de gasit. Insa supermarketurile importante au acum o oferta excelenta de peste si fructe de mare. Urmati intotdeauna indicatiile de mai jos:

 

Pestele cu adevarat proaspat nu miroase propriu-zis a peste, ci are o aroma de alge si apa de mare. Cand cumparati exemplare intregi, verificati daca pielea lor are un luciu metalic si este acoperita cu o secretie limpede. Solzii trebuie sa fie bine atasati; la pestii alterati, solzii se desprind cu usurinta. Carnea trebuie sa fie ferma si elastica, iar maruntaiele, de o culoare roz-inchisa sau rosie; nu cumparati peste cu organe interne care bat in nuante de maro sau gri. Ochii trebuie sa fie luciosi si putin bulbucati – evitati pestii cu ochii tulburi si adanciti in orbite.
Verificarea pestelui preambalat este mai dificila, pentru ca acesta nu poate fi mirosit. Pestele proaspat, portionat, trebuie sa aiba carnea ferma si umeda, cu o transparenta perlata, si pielea stralucitoare. Cumparati de la o sursa de incredere, unde vanzarea e mare, produsele neavand timp sa se invecheasca.
Carnea tuturor crustaceelor se deterioreaza rapid si poate deveni toxica, asa ca este esential sa cumparati numai produse foarte proaspete. Fructele de mare alterate au un miros neplacut, de amoniac sau de peste. Crevetii (pe care ii veti gasi, probabil, sub denumirile englezesti – „prawns“ si „shrimps“) trebuie sa aiba carapace ferme si sa miroasa a proaspat. Nu-i cumparati daca simtiti un iz de amoniac – este semn sigur ca nu mai sunt proaspeti.
• Cand luati moluste – stridii, midii sau alte scoici – asigurati-va ca provin din ape curate, nepoluate.
• Uneori se dovedeste a fi mai convenabil sa cumparati fructe de mare congelate. În mod evident, nu le puteti verifica mirosul si nici nu le puteti pipai, dar asigurati-va ca ambalajul e intact, ca in interior nu exista gheata si ca nu sunt urme de arsuri sau decolorari. Crevetii si amestecurile de fructe de mare congelate trebuie sa fie inghetate bocna; nu le cumparati daca au inceput sa se decongeleze.


Leave Comment

© 2018 Tarsago Media Group