Cum combatem raul de miscare

Se apropie perioada vacanțelor, dar unii dintre noi se tem de călătoriile mai lungi din cauza răului de mișcare. Mulți dintre noi am fost suficient de ghinioniști încât să suferim de greață sau vărsături atunci când am călătorit cu mașina, avionul sau vaporul, și, deși răul de mișcare poate fi prevenit, este foarte greu de tratat odată ce s-a instalat. Așa că, în situația în care știți că veți pleca la drum, luați-vă câteva măsuri pentru a preveni apariția acestuia. Disconfortul resimțit în urma răului de mișcare este de foarte multe ori accentuat dacă sunteți anxios – așa că încercați să practicați yoga sau alte tehnici de relaxare pentru a vă ține mintea și corpul sub control.

Alegeți un scaun sensibil

• Da că sunteți un pasager adult care călătorește cu mașina, stați pe locul din dreapta șoferului, sau, mai bine, conduceți dumneavoastră. Răul de mișcare pare a nu afecta niciodată șoferul. (Cu toate acestea, copiii ar trebui întotdeauna să stea pe bancheta din spate. Este mult mai sigur.)
• În cazul zboru lui cu avionul, cereți personalului aeroportului să vă dea un loc deasupra aripii sau la geam, unde mișcările sunt mai reduse. Explicați motivul pentru care doriți acest lucru – gândul unei pungi de rău de avion pline s-ar putea să vă asigure atitudinea cooperantă de care aveți nevoie.
• Pe vapor, cel mai bine este să găsiți un loc spre centrul vasului, unde tangajul este mai mic.
• În tren, stați cu fața în direcția de deplasare.

Respirați aer rece

• Cei afectați de răul de mișcare cunosc sentimentul de bine care vine odată cu deschiderea unui geam. Întrebați însă ceilalți pasageri mai întâi, apoi lăsați aerul proaspăt să intre. Dacă sunteți pe un vas, mergeți pe puntea superioară – indiferent de vreme, pentru a scăpa de interiorul aglomerat. În avion, folosiți ventilatorul aflat deasupra capului. Aerul s-ar putea să nu fie chiar atât de proaspăt, dar măcar este răcoros.

Ajutați-vă urechea internă asediată de informații
• Priviți drept înainte la drumul pe care îl parcurge mașina, sau la linia orizontului dacă vă aflați pe mare.
• Mențineți-vă capul echilibrat pentru a limita stimularea vizuală.
• Evitați să citiți sau ori ce activitate care presupune focalizarea pe obiecte apropiate. Spuneți-i șoferului că nu este o idee chiar foarte bună să vă ceară să îi dați indicații de pe o hartă.

Nu vorbiți despre acest lucru
• În cazul în care copilul dumneavoastră este predispus la rău de mișcare, nu îi măriți neliniștea încercând să vorbiți de spre asta înainte sau în timpul călătoriei. Dacă faceți acest lucru, este foarte probabil ca el să vă recompenseze vomitând.

Evitați să călătoriți cu stomacul plin
• Evitați mesele copioase înainte de a călători: un stomac plin agravează problema.
• În special, evitați mâncărurile grase, prăjite. Acestea agravează greața, probabil pentru că sistemul dumneavoastră digestiv trebuie să muncească mai mult pentru a le digera.

Evitați mirosurile neplăcute
• Greața provocată de răul de mișcare este agravată de anumite mirosuri. Dacă vă aflați pe un feribot, sau sunteți pe cale să decolați, stați la distanță de persoanele care fumează (fumatul este interzis în marea majoritate a companiilor aeriene, așa că această problemă nu va apărea după îmbarcare). Și dacă drumul este pe cale să devină ceva mai accidentat, găsiți-vă un scaun aflat cât mai la distanță de orice ar putea însemna mâncare.

Obțineți confort de la mirodenii
• Cu două ore înainte de plecare și la fiecare patru ore după aceea apelați la ghimbir. Acesta își face efectul aproape instantaneu și nu are nici unul dintre efectele secundare ale medicamentelor comerciale. Luați capsule de 100 sau 200 mg de extract standardizat; sau puteți mesteca ghimbir proaspăt; sau puteți bea ceai de ghimbir sau tinctură de ghimbir în puțină apă caldă. Puteți chiar să mâncați rădăcină cristalizată de ghimbir sau orice fel de biscuiți cu ghimbir.

Suplimente de călătorie
• Un bun tonic general pentru calmarea nervoasă și astfel ameliorarea rău lui de mișcare este magneziul. Luați 500 mg, în timpul mesei, cu o oră înainte să plecați.
• Vitamina B6 poate fi de ajutor în calmarea stării de greață. Doza recomandată este de 100 mg cu o oră înainte de plecare și încă 100 mg la două ore după aceea.

Remedii homeopate
• Luați o doză dintr-un remediu potrivit imediat înainte de a pleca și apoi, după nevoie, în timpul călătoriei. Toate simptome le sunt ameliorate cu cocculus sau alegeți tabacum în condițiile în care și cele mai mici mișcări vă provoacă greață sau vomă – în special dacă sunteți palid și transpirat.

Manșetele pot fi de ajutor
• În cercați să purtați manșete de presopunctură care sunt recomandate pentru persoanele cu rău de mișcare. Disponibile în farmacii, ele aplică presiune constantă la punctele de presopunctură folosite pentru tratarea senzației de greață.
• Dacă nu aveți asemenea manșete, folosiți degetele pentru a aplica presiune. Întoarceți-vă mâinile cu palmele în sus. Localizați punctul aflat la două grosimi de deget de cuta formată de încheietură, chiar între cele două ligamente. Apăsați acest punct cu degetul mare de la mâna opusă numărând încet până la 10. Repetați de trei până la cinci ori sau până când dispare greața.

Mergeți la farmacie
• Dacă în călătoriile anterioare tot ce ați încercat a eșuat și vreți să vă asigurați că nu veți avea probleme, cumpărați un medicament fără rețetă care conține hioscină hidrobromid. Acesta trebuie luat înainte de călătorie, altfel nu va avea efect. Citiți prospectul pentru a vedea cu câte ore înainte trebuie să luați tabletele.
• Există puține experiențe mai urâte decât a curăța voma de pe bancheta din spate, dar există și câteva remedii pentru răul de mișcare la copii. Cel mai eficient medicament pentru prevenirea răului de mașină este hioscina. Un antihistaminic cu efect sedativ este, de asemenea, de folos câteodată. Copiii foarte mici, cu vârsta sub doi ani, suferă foarte rar de această problemă. Dacă al dumneavoastră este o excepție, discutați cu pediatrul.

Ce este în neregulă
Răul de mișcare apare atunci când există o nepotrivire între informațiile senzoriale de la ochi și urechi (cât și de la alți receptori ai echilibrului). Din acest motiv, răul de mișcare este înrăutățit atunci când citiți o carte: ochii transmit creierului că mediul înconjurător stă pe loc, în vreme ce urechea internă și receptorii din articulații știu că se mișcă. Acest lucru poate provoca greață și vomă, iar, în cazuri grave, transpirație și durere de cap. Apare în special la copii, al căror mecanism de echilibru este mult mai sensibil decât cel al adulților. Concentrarea asupra peisajului ar trebui să fie de ajutor pentru că ochii și urechile primesc informații similare. La marea majoritate a oamenilor, simptomele răului de mișcare se manifestă din ce în ce mai puțin pe măsură ce îmbătrânesc. În general, senzația de rău dispare foarte repede la sfârșitul călătoriei.

Ar trebui să-mi sun medicul?
Răul de mișcare este neplăcut, dar nu este o boală. Cu toate acestea, ar putea să mascheze o altă afecțiune. Dacă „răul de mișcare“ este însoțit de febră sau de dureri puternice de cap sau dacă simțiți că leșinați, ar trebui să mergeți la un medic. Aveți nevoie de atenție medicală și dacă simptomele nu se atenuează după 24 de ore. Solicitați ajutor imediat dacă aveți dureri abdominale sau toracice puternice.


Leave Comment

author
By Dinu Florian
Comentarii recente
    Top Postari

    © 2018 Tarsago Media Group