buy inderal 80 mg no prescription buy generic eldepryl order generic colchicine online buy udenafil 100 mg uk cheap coumadin 1 mg for sale

Ciuperci si trufe

In catalogul alimentelor, ciupercile figureaza ca surse bune de potasiu si cupru, ele contin proteine de calitate mai buna decat carnea.

Ciupercile care se vand pe piata sunt surse bune de potasiu si oligoelemente. Totusi, ele se consuma in cantitati atat de mici – in termeni de masa – incat contributia lor la dieta se rezuma la gust si la textura mai mult decat la aport nutritiv. Ele aduc putina energie, desi continutul lor caloric creste mult atunci cand sunt prajite.
Ciupercile uscate au o aroma mai intensa decat cele proaspete si contribuie, in general, mai mult la savoarea decat la consistenta mancarii. Cele mai multe trebuie inmuiate inainte de utilizare: mai intai clatiti-le, apoi turnati peste ele suficienta apa fierbinte pentru a le acoperi si lasati-le timp de o jumatate de ora. Apa ramasa poate fi folosita ca baza pentru supa sau mancaruri.
Ciupercile contin substante numite hidrazine si nitrozamine, care s-au dovedit carcinogene pe animalele de laborator si ar putea fi carcinogene si pentru oameni. Totusi, pentru ca nimeni nu le consuma in general in cantitati mari, nivelurile de hidrazine ingerate sunt infinitezimale si, deci, inofensive.
Din punct de vedere nutritional, sunt diferente mici intre ciupercile salbatice si cele de cultura. Insa ciupercile salbatice au o aroma de pamant mai intensa si coloreaza mai intens supele sau mancarurile. Atat ciupercile salbatice, cat si cele de cultura au tendinta de a acumula metale grele, precum cadmiu si plumb, atunci cand cresc in balegar (mai ales in mediu poluat).
Daca vrreti sa culegeti ciuperci salbatice, fiti foarte atenti. Unele dintre cele mai toxice ciuperci seamana mult cu cele bune.
Deoarece lumea devine mai indrazneata in obiceiurile alimentare, cultivatorii au raspuns prin largirea gamei de ciuperci. Urmatoarele soiuri se gasesc pe scara larga.
Manatarci. Proaspete, arata ca ni§te briose lucioase; uscate, au o intensa aroma de carne. Italienii le numesc porcini.
Palaria-sarpelui. Aceste ciuperci galbene, in forma de trompeta sunt parfumate, au o aroma intepatoare si o textura ferma.
Zbarciog. Cu palaria sa in forma de fagure, aceasta ciuperca arata mai mult ca un burete. Are o intensa aroma de pamant.
Pleurotus. O ciuperca cu aroma de peste, cu o textura usor gumoasa; se mananca aproape intotdeauna gatita. Folosita frecvent in bucataria chinezeasca si cea japoneza.
Shiitake. Aceasta ciuperca de copac, puternic parfumata, se vinde de obicei in forma uscata.
Alunecoasele trufe
Ciupercile gourmet, esentiale in marea bucatarie pentru aroma unica, au sfidat orice asteptare si tentativa de cultivare. Ele cresc sub pamant, de obicei la radacina stejarilor sau fagilor, si sunt mirosite de porci sau caini antrenati. Trufa neagra sau Perigord si cea alba (sau italiana) sunt privite drept varietati remarcabile de catre cunoscatori.
Aroma intensa, de pamant, a trufelor este folosita pentru a imbogati diverse mancaruri. Pentru ca sunt foarte scumpe, trufele sunt consumate rar si in cantitati extrem de mici, astfel incat contributia lor nutritionala la dieta este neglijabila.


Leave Comment

author
By Lumea Retetelor
Comentarii recente
    Top Postari

    © 2018 Tarsago Media Group