Cea mai gustoasa friptură de familie

Cea mai gustoasa friptură de familie, așa cum o gătea mama

Friptură de vită cu bob și ciuperci

Deseori ne gândim cu nostalgie la gustoasa friptura cu care ne răsfăța mama în copilărie. Poate că atunci eram un pic mofturoși, dar acum ele au parfumul vremurilor de demult, când ne strângeam cu toții în jurul mesei într-o atmosferă plină de voie bună, când singura noastră grijă era, eventual, să ne facem temele și să ne facem patul dimineața.

Și uite-așa, din amintire în amintire, parcă tare am vrea să strângem, la rândul nostru, toată familia și să încercăm să facem o friptură ca a  mamei, plină de aromele copilăriei. Dacă nu-ți mai aduci aminte o rețetă anume, îți sugerăm noi o astfel de friptură, gustoasă și sănătoasă deopotrivă. Legumele proaspete suculente sunt cea mai bună garnitură, rezultând astfel o masă cu mai puține grăsimi.

 

 

Friptură de vită cu bob și ciuperci

 

Ingrediente

750 g bucată de friptură de vită (capac)

250 g bob, curățat, decongelat dacă a fost congelat

250 g diverse tipuri de ciuperci, cum ar fi gălbiori, râșcovi sau urechi de lemn

2 linguri sherry sau vin de Madeira

200 ml bulion de vită

sare și piper negru

 

Pasul 1

Se încălzește cuptorul la 180°C. Se cântărește vita și se calculează timpul de gătire: pentru o carne în sânge, 35 de minute per kg (15 minute la 0,454 g) plus 15 minute; pentru carne mediu făcută, 45 de minute per kg (25 de minute la 0,454 g) plus 20 de minute; pentru carne bine făcută, 55 de minute per kg (25 de minute la 0,454 g) plus 25 de minute. Se pune vita într-o tavă pentru cuptor și se coace.

 

Pasul 2

Între timp, se pune apa la fiert într-o cratiță mare, iar când aceasta clocotește, se adaugă bobul și se fierbe 5-10 minute, până când se înmoaie. Se scurge și se spală sub jet de apă rece. Când s-a răcit destul de mult, se îndepărtează pielița de pe boabe pentru a fi mai strălucitoare. Se lasă deoparte.

 

Pasul 3

Se taie fin, sau se rup ciupercile. Se pun deoparte.

 

Pasul 4

Când friptura este gata, se scoate din tava de la cuptor și se păstrează la cald cât timp se prepară ciupercile și sosul.

 

Pasul 5

Se îndepărtează excesul de grăsime din tavă, iar aceasta se mută pe flacără mică. Se adaugă ciupercile și se călesc până devin moi.

 

Pasul 6

Se face flacăra mai mare și se adaugă vinul de Madeira, amestecând bine. Când alcoolul s-a evaporat, se adaugă bulionul și se fierbe 10-15 minute pentru a obține un sos cu consistența unui sirop. Se sărează și se piperează după gust, apoi se adaugă bobul și se încălzește tot.

 

Pasul 7

Se pun ciupercile și bobul pe un platou, iar deasupra lor friptura. Se taie carnea la masă, servindu-se cu ciuperci și bob.


Adaugă un comentariu

author
De Dinu Florian
Comentarii recente
    Top Postari

    © 2018 Tarsago Media Group