Ce oua alegem pentru consum

V-ati intrebat vreodata ce insemnatate are sirul de cifre si litere (3-RO-AG003ddm) inscriptionat pe oua deasupra datei de expirare (02/03/2011)? Daca va intereseaza cum sunt crescute gainile, veti putea alege in cunostinta de cauza. Dupa prima cifra (care este intodeauna 0, 1, 2 sau 3), urmeaza codul de tara (in ca`uzl nostru, RO), apoi un cod mai complex de identificare/localizare. Dar cea mai importanta este prima cifra. Iata de ce:

0 = aer liber, hrana ecologica
Cresterea “organica” pune la dispozitia gainilor un minim de 4 m2 pentru fiecare gaina. Tarcul unde sunt tinute gainile poate adaposti un total de maxim 3.000 de pasari. Folosirea de medicamente si alte substante pentru hrana gainilor este interzisa. Pentru ca iarba pe care gainile o mananca nu este tratata cu pesticide sau fertilizatori sintetici sau chimici, ouale pe care acestea le produc sunt 100% naturale si sanatoase.
1 = aer liber

Gainile crescute in aer liber au fiecare un spatiu de cel putin 4 m2 in timpul zilei. Conditiile din spatiul respectiv sunt mult mai bune decat cele din halele la sol si cele din baterii. Gainile au la dispozitie cuibare pentru depunerea oualor, locuri de odihna si o zona de scormonit in pamant.
2 = hale la sol

In acest caz, noua gaini sunt crescute pe un singur m2, in hale masive. Uneori, numarul gainilor tinute in aceste conditii poate fi dublat, ajungandu-se la 18 gaini pe m2. In aceste hale masive pot incapea si 6000 de gaini. Din aceasta cauza, nu se pot forma sistemele ierarhice din randul pasarilor domestice, fapt ce are drept rezultat tulburari de comportament: gainile incep sa-si smulga penele una alteia si se ajunge chiar si la canibalism.
3 = baterii

Gainile traiesc in custi mici, fiecare gaina avand un spatiu vital de doar 550 cm2 – mai putin decat suprafata unei coli A4. De cele mai multe ori, chiar si 6 gaini pot imparti aceeasi cusca. Custile sunt aranjate pe doua randuri si suprapuse pe 8 niveluri. Gainile stau inghesuite, pe plasa de sarma, fara lumina naturala. Nu isi pot misca picioarele si aripile si nu pot face baie in nisip. O interdictie la nivelul UE a acestor baterii este datata inca din 2012, data de la care doar custile imbunatatite vor fi acceptate. Acestea confera un total de 750 cm2 pentru fiecare gaina. Custile includ si un cuibar pentru depunerea oualor, un loc de odihna si o zona de scormonit in pamant. In Germania si Olanda, „cresterea in grupuri mici” nu intruneste conditiile pentru custile imbunatatite. Acest termen este inselator pentru consumatori, deoarece da impresia ca animalele traiesc intr-un oarecare confort. Cu toate acestea, fiecare pasare are la dispozitie doar 800 cm2 de spatiu vital si sunt tinuti pana la 60 de pui in fiecare baterie.In toate aceste tipuri de crestere se folosesc baterii, unde puii si gainile traiesc in conditii necorespunzatoare. Ouale din grupurile mici de crestere nu trebuie sa va induca in eroare: fiti atenti la stampila de pe ou! 3 inseamna gaini crescute in baterii!


Adaugă un comentariu

© 2018 Tarsago Media Group