Bunica mereu mă aștepta la ea acasă cu această prăjitură cu ciocolată

Vizitele la bunici rămân mereu în amintirea noastră ca unele dintre cele mai frumoase momente ale copilăriei. La ei e cald și bine, au timp să stea cu noi cât vrem, ne răsfață și, pe deasupra, bunica știe să facă o mulțime de bunătăți. Îți sugerăm azi o rețetă de prăjitură irezistibilă, care s-ar putea să-ți amintească de acele vremuri.

 

 

Prăjitură cu ciocolată

Prunele dulci, nu untul dau acestei prăjituri fine cu ciocolată textură irezistibilă.

 

Ingrediente

(16 pătrate)

125 g prune fără sâmburi

100 ml coniac

125 g unt, tăiat cubulețe

150 g ciocolată amăruie cu 70 % cacao, tăiată în bucăți mari

500 g zahăr tos

375 g făină albă simplă

60 g făină pentru prăjituri

75 g pudră de cacao

1 ou întreg

2 albușuri, bătute ușor

Pentru ornat

zahăr pudră sau pudră de cacao

Garnitura

iaurt dietetic cu fructe, înghețată din lapte degresat sau smântână degresată, opțional

 

Pasul 1

Se pune un ibric cu apă la fiert. Se încălzește cuptorul la 160°C. Se unge o tavă pătrată cu latura de 23 cm și se așterne pe fund hârtie pentru copt.

 

Pasul 2

Se face un piure din prune folosind un blender sau un mixer, adăugând 1 lingură de apă fierbinte pentru ca acestea să se înmoaie. Se toarnă piureul într-un castron mare.

 

Pasul 3

Se adaugă coniacul, untul, ciocolata, zahărul și 250 g de apă fierbinte. Se pune restul de apă clocotită într-o cratiță, la foc mic, ca să fiarbă încet și se așază castronul deasupra, așa încât apa să nu atingă fundul castronului.

 

Pasul 4

Se amestecă mereu compoziția până când se topește ciocolata și se formează un sos moale. Se ia castronul de pe cratiță și se lasă compoziția să se răcească 2-3 minute, până ajunge călduță.

 

Pasul 5

Se pun ambele tipuri de făină și pudra de cacao într-un castron mare, și se formează o adâncitură în mijloc. Se toarnă în ea crema de ciocolată, apoi oul întreg și albușurile și se bat până ce compoziția devine cremoasă.

 

Pasul 6

Se toarnă amestecul în tava pregătită și se nivelează suprafața. Se coace 1 oră și 15 minute, sau până când aluatul nu se mai lipește când este încercat cu o scobitoare.

 

Pasul 7

Se lasă prăjitura în tava pusă pe un grătar de sârmă, timp de 15 minute, apoi se răstoarnă pe grătarul de sârmă, ca să se răcească complet.

 

Pasul 8

Se cerne zahăr pudră și pudră de cacao deasupra și se taie în 16 pătrate. Se servește simplă sau cu iaurt, înghețată sau smântână, după preferințe.


Adaugă un comentariu

author
De Dinu Florian
Comentarii recente
    Top Postari

    © 2018 Tarsago Media Group