Antioxidantii si sanatatea

Fara ei, am cadea prada in cateva luni infectiilor si chiar cancerului. Organismul ii produce el insusi, dar trebuie sa-l sustinem prin alimentatie.

Cat de importanti sunt de fapt acesti antioxidanti alimentari este un subiect extrem de controversat. Mult prea adesea, afirmatiile in favoarea lor – in special a suplimentelor – au fost exagerate, dar in urma unor cercetari recente se sugereaza ca acestia pot oferi protectie impotriva anumitor tipuri de cancer si a bolilor de inima, putand contribui si la prevenirea imbatranirii premature. Sfatul nostru: incercati sa-i absorbiti din alimente, nu din pastile sintetice.
Antioxidantii protejeaza impotriva radicalilor liberi, substante ce se formeaza in organism in procesul metabolic si de aparare impotriva bacteriilor. Anumiti factori, ca de pilda expunerea excesiva la poluarea mediului sau la lumina ultravioleta, unele boli sau fumul de tigara, pot determina organismul sa-si mareasca productia de radicali liberi. Necontrolate, aceste substante instabile si potential daunatoare creeaza conditii ce pot precipita imbolnavirea de inima si cancerul.
Pentru a contracara acesti radicali liberi, organismul are nevoie de mai multi antioxidanti decat poate produce, mai ales cand este afectat de boala sau expus la factori poluanti. Din fericire, multe alimente contin antioxidanti, ce contribuie la protectia impotriva acestei amenintari.
Vitaminele E si C si beta-carotenul, varianta vegetala a vitaminei A, contribuie la neutralizarea radicalilor liberi, alaturi de unele minerale ca seleniul (prezent in fructe de mare si avocado), cuprul (din nuci, seminte si fructe de mare) si zincul (din fructele de mare).
Bioflavonoidele, prezente in unele fructe si legume, printre care citricele si strugurii, au si ele proprietati antioxidante. La margarina si uleiuri se adauga antioxidanti artificiali, pentru a le impiedica rancezirea si a pastra culorile naturale ale alimentelor procesate.

Scara antioxidanta : Fructele de mare contin seleniu; uleiurile, vitamina E; legumele si fructele, vitamina C si betacaroten. Dedesubt: rosii, caise, migdale, alune de p[dure, seminte de floarea soarelui, kale, ardei rosii, mango, avocado, cod, hering, midii, file de cod, broccoli, morcovi, papaya, spanac, ulei de floarea soarelui, ulei de sofran, ulei de arahide.
Prevenirea imbolnavirilor
Sunt inca necesare cercetari in privinta rolului antioxidantilor in prevenirea bolilor. Se crede totusi ca radicalii liberi pot declansa mecanismul care determina depunerea colesterolului in artere, ceea ce poate duce pana la urma la boli de inima sau la un infarct. Un consum ridicat de vitamine si minerale antioxidante poate preveni acest proces nociv, precum si deteriorarea ADN-ului (materialul genetic al celulelor corpului) ce poate declansa unele tipuri de cancer.
Suplimente alimentare de vitamine?si minerale antioxidante trebuie luate in proportii corecte si, chiar si asa, multe din ele pot fi daunatoare. Pentru a fi siguri de un consum adecvat de antioxidanti, e bine sa consumam multe fructe si legume proaspete. Citricele furnizeaza vitamina C, iar fructele si legumele viu colorate beta-caroten. Vitamina E prezenta in nuci si alune, avocado si uleiuri vegetale poate si ea contribui la protectia impotriva bolilor.


Leave Comment

author
By Dinu Florian
Comentarii recente
    Top Postari

    © 2018 Tarsago Media Group