Tratarea alergiilor

ALERGIILE – strategii de prevenție

 

ALERGIILE preventia si tratarea lor

Se pare că în zilele noastre aproape toată lumea strănută sau își suflă nasul, indiferent dacă suferă de rinită alergică, o alergie alimentară sau alergie la câini, pisici ori gândaci. Incidența alergiilor – inclusiv a celor apărute la vârsta adultă – a crescut în țările dezvoltate. Motivele sunt numeroase: prea mult timp petrecut în casă, nivelul ridicat de poluanți, o copilărie petrecută într-un mediu „prea curat“, care a afectat sistemul imunitar. Persoanele cu alergii sunt de trei ori mai predispuse la astm și la sinuzită. Următorii pași vă ajută să evitați o nouă alergie sau să reduceți crizele.

 

CAUZE Sistemul imunitar alergii reacționează exagerat la factori iritanți, precum praful, polenul, mătreața animalelor, mucegaiul, proteinele din mâncare sau veninul insectelor, eliberând compuși inflamatori care declanșează simptomele alergice.

 

SIMPTOME Scurgeri nazale și mâncărimi oculare, mai ales în perioadele cu mult polen în aer; strănuturi; urticarie și/sau respirație dificilă după consumul anumitor alimente, precumarahide sau crustacee; piele roșie, uscată, cu mâncărimi.

 

NOI TENDINȚE Cercetătorii britanici au descoperit o proteină numită p110delta care joacă un rol-cheie în declanșarea crizelor alergice. Medicamentele care țintesc această proteină ar putea preveni alergiile, iar de medicamentele antialergice actuale – care cel mult reduc simptomele după apariția unei reacții alergice – se va alege praful…

 

Strategii preventive esențiale

  • Declarați război prafului și acarienilor. Praful este ca un depozit unde se acumulează aproape toți alergenii cunoscuți: acarieni, mătreața animalelor de companie, excremente de gândaci, pesticide și poluarea din exterior. Locuințele moderne sunt adevărate capcane pentru alergeni. Va trebui să faceți un efort serios pentru a reduce concentrația acestora suficient cât să observați diferența. Începeți cu următoarele strategii:
  • Favorizați suprafețele solide. Instalați parchet masiv sau laminat, gresie sau linoleum și alegeți mobilă netapițată. Covoarele și țesăturile găzduiesc acarieni și atrag mătreața animalelor de companie. În plus, dacă se umezesc, favorizează apariția mucegaiului. Un studiu a descoperit că praful de pe pereți, podele fără covoare și rafturi de biblioteci are un impact redus asupra nivelului general de acarieni din locuință comparativ cu praful de pe covoare, mobila tapițată, plăpumi, saltele și perne.
  • Curățați covoarele cu aburi uscați. Aspiratorul nu e prea eficient în îndepărtarea alergenilor. De fapt, în cazul covoarelor vechi, e posibil chiar să aducă la suprafață mai mult praf. Însă curățarea cu aburi uscați – care e altceva decât curățarea cu aburi – reduce numărul acarienilor pentru o perioadă de până la opt săptămâni, deci dacă aveți alergii e bine să vă gândiți la asta. Apelați la un specialist sau cumpărați un aparat pe care să-l folosiți singur. Apoi folosiți un aspirator echipat cu un filtru HEPA.
  • Acoperiți saltelele. Folosiți așternuturi hipoalergenice pentru perne și saltele. Acestea împiedică acarienii să-și facă culcuș în patul dvs. Spălați toate așternuturile în apă fierbinte (60°C) o dată pe săptămână și uscați-le la cea mai înaltă temperatură din uscător pentru a ucide acarienii. Dacă nu folosiți fețe de pernă, alegeți perne cu puf; conform studiilor, acestea conțin mult mai puțini acarieni decât pernele sintetice, probabil datorită țesăturii dense.
  • Aspirați salteaua de la pat pe ambele fețe. Un studiu brazilian a descoperit că pe suprafața inferioară a saltelei (inclusiv cadrul patului) sunt de peste trei ori mai mulți acarieni decât pe cea superioară. Prin urmare, dacă aveți alergii, o dată pe lună, răsturnați salteaua, aspirați-o pe ambele fețe și ștergeți cadrul patului cu apă fierbinte cu săpun. Pentru o curățare temeinică, saltelele pot fi sterilizare. După această operațiune, păstrați salteaua înfășurată în așternuturi hipoalergenice.
  • Faceți ordine. Stivele de reviste atrag praful și mucegaiul.

 

Dacă nu vă puteți despărți de animalul dvs., folosiți un purificator de aer. Nu prea există dovezi că purificatoarele de aer ar reduce considerabil simptomele alergiilor la majoritatea oamenilor. Dar dacă vă cumpărați un purificator cu filtru HEPA, îl instalați în dormitor și nu lăsați animalul în cameră, veți crea un mediu mai ospitalier pentru sistemul dvs. respirator. Aceste filtre înlătură particulele din aer, inclusiv cele acoperite cu mătreața animalelor de companie. Un studiu a descoperit că filtrele reduc semnificativ alergenii de pe pisici. Un alt studiu care a evaluat beneficiile purificatoarelor de aer cu filtre HEPA pentru toată casa a descoperit că acestea au redus cu 75% nivelul alergenilor canini când câinele a fost lăsat în cameră, respectiv cu 90% când n-a fost lăsat.

 

Curățați-vă zilnic căile nazale. Tot așa cum ploaia îndepărtează polenul din aer, o spălătură cu sare îndepărtează alergenii din căile nazale. Un studiu a descoperit că spălăturile nazale efectuate de trei ori pe zi în sezonul alergiilor calmează congestia, mâncărimile și strănuturile, reducând totodată cantitatea de antihistaminice necesară. Pentru a vă prepara propria soluție pentru spălături nazale, amestecați 1/2 linguriță sare, 1/2 linguriță bicarbonat

de sodiu și 45 ml de apă caldă de la robinet. Cum o introduceți în nas? Folosiți o seringă pentru urechi destinată bebe-lușilor sau un vas ceramic special care se găsește la farmacii și magazinele de produse naturale. Aplecați-vă peste chiuvetă

și întoarceți capul astfel încât nara stângă să fie orientată în jos. Cu atenție, spălați-vă nara dreaptă cu jumătate din soluție, care se va scurge prin nara stângă. Când ați terminat, suflați-vă ușor nasul. Repetați cu cealaltă nară.

 

Preveniți alergiile cu ajutorul urzicii. Administrată zilnic, această plantă medicinală poate reduce simptomele alergiilor. Într-un studiu în care 69 de voluntari au luat zilnic capsule cu 300 mg frunze de urzică uscate prin congelare, peste jumătate dintre participanți au afirmat că urzica a fost mai eficientă decât medicamentele antialergice. Un alt remediu natural eficient este quercitina. Urmați indicațiile de pe etichetă.

 

Alte metode preventive pentru alergii

Mâncați zilnic iaurt. Cercetătorii de la universitatea din California au descoperit că persoanele care consumau zilnic în jur de 250 ml iaurt cu culturi active aveau de două ori mai puține zile cu simptome de alergii în timpul sezonului cu polen decât cele care nu mâncau iaurt. Cercetătorii nu știu sigur cum acționează iaurtul, dar probabil că influențează reacția sistemului imunitar la alergeni.

Mâncați mai multe mere și beți mai mult ceai. Merele cu coajă și ceaiul verde sau negru sunt surse excelente de quercitină. Acest antioxidant puternic controlează eliberarea de compuși inflamatori de către mastocite – celule ale sistemului imunitar responsabile cu reacțiile alergice. Quercitina se mai găsește în ceapa crudă și în strugurii negri.

Măriți consumul de vitamina E. Această vitamină se găsește în spanac, germeni de grâu, migdale, semințe de floarea-soarelui și cartofi dulci. Un studiu german asupra obiceiurilor alimentare a 1 700 de adulți cu și fără rinită alergică a descoperit că aceia care consumau alimente bogate în vitamina E aveau o incidență cu 30% mai redusă a alergiilor decât cei ce consumau cantități reduse din această vitamină.

Închideți geamurile. Firește, adierea primăverii dă impresia că împrospătează aerul – dar este plină de polen, un declanșator comun al alergiilor. Țineți geamurile închise și porniți aerul condiționat dacă e prea cald.


Adaugă un comentariu

author
De Dinu Florian
Comentarii recente
    Top Postari

    © 2018 Tarsago Media Group