Ador când e gustos și frumos. Prăjitura cu…

 

Prăjitură cu brânză și lămâie

Prăjitura, e hotărât: veți petrece un weekend romantic, numai voi doi, acasă, relaxați. Și, pentru ca bucuria să fie completă, veți vrea să pregătiți – poate împreună – feluri de mâncare speciale pentru fiecare masă. Iar o masă bună nu se poate încheia decât cu un desert pe măsură, unul care să fie plăcut deopotrivă pentru papilele gustative și pentru ochi. Nu-i așa că mâncarea pare de două ori mai gustoasă când și arată bine? Încercați această prăjitură în stil italian, cu aroma să proaspătă de lămâie. Prăjiturile cu brânză conțin de obicei multe grăsimi, dar această rețetă nu folosește un blat bogat în unt și brânza este ricotta, cu conținut scăzut de grăsimi.

 

Ingrediente

45 g stafide sultanine (aurii)

3 linguri brandy

3 linguri griș

340 g brânză ricotta

3 gălbenușuri de ouă mari

85 g zahăr tos

3 linguri suc de lămâie

1 linguriță extract de vanilie

2 lămâi mari, coajă rasă fin

Topping

2 portocale

2 satsuma (sau mandarine, clementine)

1 lămâie

4 linguri marmeladă de lămâie

 

Pasul 1

Se pun stafidele într-un castronel, se adaugă brandy-ul și se lasă la muiat cel puțin 30 de minute sau până ce majoritatea lichidului a fost absorbită.

 

Pasul 2

Se încălzește cuptorul la 180°C. Se căptușește cu hârtie pergament, unsă cu puțin unt, fundul unei forme de copt cu fund detașabil, neaderentă, de 20 cm diametru. Se ung cu puțin unt și marginile formei. Se presară 1 lingură griș în formă, se întoarce și se înclină ca să acopere uniform fundul și lateralele, apoi se scutură excesul de griș. Se pune forma deoparte.

 

Pasul 3

Se pune brânză ricotta într-o sită fină și se pasează într-un castron. Se încorporează gălbenușurile de ou, zahărul, sucul de lămâie, extractul de vanilie și restul de griș. Se adaugă coaja rasa de lămâie și stafidele împreună cu brandy-ul.

 

Pasul 4

Se toarnă mixtura în forma pregătită și se netezește la suprafață. Se coace 35-40 de minute sau până când suprafața este rumenită, iar marginile se desprind de formă. Se lasă să se răcească în cuptorul stins 2-3 ore, cu ușa întredeschisă.

 

Pasul 5

Pentru topping, se descojesc portocalele, satsumele și lămâia, îndepărtând membrana albă, apoi se taie feliuțele printre membrane. Se încălzește marmelada foarte încet, într-o crăticioară, până se topește.

 

Pasul 6

Se scoate cu grijă blatul din formă și se pune pe un platou. Se unge cu o parte din marmelada topită. Se aranjează deasupra feliuțele de citrice și se glazurează cu restul de marmeladă. Se lasă marmelada să se întărească înainte de a servi prăjitura.


Adaugă un comentariu

author
De Dinu Florian
Comentarii recente
    Top Postari

    © 2018 Tarsago Media Group