13 Secrete despre conservarea legumelor

Conservarea legumelor si a fructelor se face si prin fierberea in apa, la aburi sau la cuptor. Afla secrete de la gospodine exersate.
1. Toate borcanele pentru conserve trebuie verificate sa nu fie crapate. Ramele de cauciuc pentru inchiderea ermetica a borcanelor trebuie si ele verificate, pentru a nu avea crapaturi. Este important ca ele sa se inchida ermetic si sa nu aiba nici o defectiune. Acizii pot ataca metalul, eliberand substante care, in anumite conditii, pot trece in continutul conservei.
2. Inainte de utilizare, borcanele si capacele trebuie temeinic curatate. Inainte de folosirea pentru conserve, ramele de cauciuc si borcanele se fierb in apa cu otet; se pun la scurs cu capul in jos pe un prosop textil.
3. Borcanele se pot steriliza si in cuptor: se asaza pe o tava tapetata cu hartie de copt si se lasa 10 minute in cuptorul incins in prealabil la 160 de grade.
4. Crearea vidului este decisiva pentru reusita conservelor, care impiedica patrunderea microorganismelor nocive. La borcanele filetate, dupa fierbere, capacul face o usoara adancitura in mijloc, din cauza vidului format. Daca nu s-a creat vid in borcan, acesta se pune in frigider, iar continutul se consuma cat mai repede.
5. Legumele se asaza in borcane, se preseaza si se toarna deasupra saramura clocotita, preparata dintr-o lingurita de sare la 1 l apa.
6. Cele mai multe legume fierb la o temperatura situata intre 90-95 de grade, timp de 90 de minute. Varza, telina, mazarea si fasolea au nevoie de 2 ore, castravetii si rosiile se fierb insa numai 30 minute la 85 de grade, altminteri se inmoaie prea mult. Timpul de fierbere se reduce daca legumele vor fi in prealabil oparite, respectiv pe jumatate fierte.
7. Daca se fierb intr-o oala, toate borcanele trebuie sa aiba aceeasi inaltime si nu trebuie sa atinga marginea oalei.
8. Daca la turnarea in borcan conserva este rece, in oala de fiert se toarna apa rece; daca insa conserva este calda, in oala de fiert se toarna apa calda. Altfel, borcanele pot crapa. Pentru a scoate usor borcanele din baia de apa clocotita in care au fiert, se foloseste un dispozitiv special (foto sus).
9. Pentru coacerea in cuptor, borcanele se pot aseza pe un gratar sau pe o tava. Nu se incalzeste cuptorul in prealabil.
10. Clama de siguranta a borcanului se indeparteaza numai dupa ce borcanul s-a racit complet.
11. Borcanele care nu se pot deschide se tin cu capul in jos intr-o oala cu apa fierbinte. Astfel presiunea dinauntru se micsoreaza si borcanul se va deschide usor.
12. Daca legumele conservate nu sunt crocante, inseamna ca saramura nu a fost suficient de concentrata.
13. Daca legumele capata culoare inchisa, data viitoare se va folosi apa distilata. Si sarea iodata poate determina inchiderea la culoare a legumelor conservate.


Adaugă un comentariu

author
De Lumea Retetelor
Top Postari

© 2011 Tarsago Media Group